Oszkár
20 °C
29 °C

Miért volt történelmi az elnökválasztás?

2008.11.05. 14:20
Obama a választási győzelem után a következő üzenetet küldte támogatóinak: „Történelmet csináltunk (…) Köszönöm nektek, Barack”. Nézzük meg, miért is volt történelmi a mostani elnökválasztás?

- Soha nem volt még fekete elnöke az Egyesült Államoknak. Palin, McCain alelnökjelöltje pedig az első női alelnök lehetett volna. Obama alelnöke, Joe Biden pedig az USA első római katolikus alelnöke lesz.

- Soha ennyi pénzt nem költöttek kampányra – több mint 1 milliárd dollárt. Obama szerepe a legfontosabb – ő 650 milliót gyűjtött és költött, főképp kisemberek 5-10 dollárjaiból.

- Obama a pénzügyi előnyt elsősorban reklámokra váltotta: így például a kampány finisében volt egy 30 perces tévés gigareklámja. Ilyen hosszú reklámidőt utoljára 1992-ben vásárolt egy függetlenként induló, esélytelen milliárdos.

fr3

- A republikánusokra leadott szavazatok száma 1980 óta nem volt ilyen alacsony.

- Utoljára Jimmy Carter nyerte meg a demokratáknak a leadott szavazatok több mint 50 százalékát, de ő is csak 50,1 százalékot szerzett. Obama 52-t kapott most.

- Száz év óta nem volt olyan magas a részvételi arány amerikai elnökválasztáson, mint a mostanin. A szavazásra jogosultak rekordszámban, 66 százalékban járultak az urnákhoz, amire 1908 óta nem volt példa.

- Ronald Reagen első győzelme óta először fordult elő, hogy se Bush, se Clinton nem volt egyik oldalon sem a jelöltek közt.

- A feketék elképesztő összhangban támogatták sok államban Obamát, volt olyan, ahol 97 százalék Obamara szavazott, országosan 95 százalékuk szavazott a demokrata jelöltre.

- 1908 óta nem vettek részt ilyen sokan (66 százalék) a választáson.

- Egymás után ötödször vesztett az a jelölt, akinek komolyabb háborús hőstettei voltak.

- A Demokrata Párt Roosevelt elnök óta nem került ilyen domináns pozícióba a kongresszusban.

- A fiatal szavazók aránya a 2000 óta majdnem megduplázódott, 9 millió új szavazót regisztráltak.

- 1928 óta most nem indult először hivatalban lévő elnök vagy alelnök a választáson.

000T TRWas2018704

- A Hawaiin született Obama előtt nem volt példa az Egyesült Államok központi területein kívül született elnökre. Egyébként ez McCain esetében is így lett volna: az amerikai fennhatóság alatt álló Panamai-csatorna területén született.

- Obama győzni tudott olyan déli államokban, ahol a Johnson elnök 1964-es szegregációellenes törvénye óta hagyományosan nem kedvelik a demokratákat.

- Minden korábbi elnökjelöltnél hamarabb kapott titkosszolgálati védelmet Barack Obama.