Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szunnita hitszónokokat pénzelhet a Pentagon

2006.01.02. 17:36
Az iraki újságokban irakiak írta cikkeknek álcázott propagandaanyagokat elhelyező amerikai reklámcég iraki hitszónokokkal is kapcsolatban állt. A cég gyaníthatóan pénzelte is a hitszónokokat, hogy azok elcsitítság a szunniták lázongását.

Szunnita hítszónokokat is pénzelhetett a Pentagon a szovjet időket idéző iraki agitprop-kampányában. A New York Times értesülései szerint a sajtóetikai normákat sértő kampűányt bonyolító Lincoln Group legalább négy szunnita hitszónokkal állt kapcsolatban.

A Lincoln Group egyik volt munkatársa szerint a hitszónokok tanácsokat adtak a propagandával kapcsolatban. A Pentagon megbízásából dolgozó cég a New York Times egy korábbi cikke szerint irakiak által írt újságcikknek álcázott reklámanyagokat helyezett el iraki lapokban és több, amerika-barát újságírót még pénzelt is.

Patrónusok

A Lincoln Group elnökhelyettese, Paige Craig nem tagadta, hogy iraki hitszónokokkal is kapcsolatban állnak. "A hítszónokokat is bevonjuk munkánkba, ahogy a helyi kormányzatot és az üzleti életet is" - mondta. Állítása szerint a "tengerentúli" (ez esetben európai, afrikai és ázsiai) segítőik "nem kérnek kompenzációt, alapvetően párbeszédre vágynak".

A New York Times adatai szerint a hitszónokokat is érintő, "osszd meg és uralkodj" programra 144 000 dollárt költött a cég. Azt azonban nem tudni, hogy ebből fizettek-e a hitszónokoknak. A Lincoln Group a lap birtokába került programvázlata azonban legalábbis sejteti az anyagi ellenszolgáltatást.

"A lázadócsoportok pénzzel hálálhatják meg a szunnita vallási vezetők lojalitását és támogatását" - áll a vázlatban, amit az a következtetés követ, hogy a vallási vezetőket motiválhatja a "pártfogók szerzése" - az angol patronage szó anyagi támogatást sejtet.

Hallgatás

Az Irakban állomásozó amerikai haderő szóvivője, Barry Johnson alezredes nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit. A Pentagon a Times novemberi cikke után a Lincoln Group tevékenységének kivizsgálásáról döntött, az azóta lezárt vizsgálat eredményeit azonban eddig nem hozta nyilvánosságra.