Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Először jelöli tábla Hitler bunkerét Berlinben

2006.06.08. 18:13
Meg akarták fosztani a mítoszától Berlinben azt a helyet, ahol Adolf Hitler a második világháború végén öngyilkosságot követett el, ezért táblával jelölték meg. A bunker fölött most lakóházak, parkolók vannak.

Először jelöli tábla Berlinben Adolf Hitler bunkerét, ahol a náci vezető feleségével, Eva Braunnal együtt öngyilkosságot követett el több mint hatvan évvel ezelőtt.

A dokumentációs jellegű, német és angol nyelvű felirattal ellátott táblát a Berlini Alvilágok elnevezésű, 1997-ben alapított, bejegyzett egyesület helyezte el csütörtökön engedéllyel. A Berlini Alvilágok célja az, hogy a német főváros számos betemetett, nehezen megközelíthető föld alatti létesítményét, egykori óvóhelyeket, alagutakat, pincéket feltárja, dokumentálja, majd a nagyközönség számára is hozzáférhetővé tegye.

A tábla elhelyezésénél megjelent a 88 éves Rochus Misch egykori testőr és telefonközpontos is, aki saját bevallása szerint szemtanúja volt, ahogy a bunker udvarán benzinnel leöntik, majd meggyújtják Hitler és Eva Braun holttestét.

A bunker az egykori kancelláriához tartozott, de a háború után berobbantották, betemették, jelenleg lakóházak, parkolók vannak fölötte. A Berlinbe látogató turisták közül sokan kíváncsiak lennének Hitler egykori bunkerére is, de az idegenvezetők eddig csak hozzávetőlegesen tudták megjelölni a helyét.

Dietmar Arnold, az egyesült vezetője úgy nyilatkozott, hogy a tábla elhelyezésével "meg akarták fosztani mítoszától" a helyet. Az információs táblán dokumentálják, hogy miként alakult ki a föld alatti bunkerrendszer, az 1935-ben készült légvédelmi pincéből miként lett Führer-bunker.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft