Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A CIA már a háború előtt tudott Hitler megalomániájáról

2001.04.28. 13:24
Egy most nyilvánosságra hozott CIA-dokumentum szerint az amerikai hírszerző szolgálat már a háború előtt orvosi szakvéleménnyel rendelkezett róla, hogy Adolf Hitler "határeset az őrült és a zseni közt... a történelem legnagyobb bűnözőjévé válhat". Összesen tízezer oldalnyi dokumentumot publikált pénteken a CIA, köztük bizonyítékokat, hogy több náci a hidegháborúban a Nyugat, illetve a kommunisták szolgálatába állt.
Bár az amerikai hírszerző hivatal már eddig is több millió oldalnyi dokumentumot nyilvánosságra hozott a náci Németországgal kapcsolatban, a most megjelentetett iratok főként a Holokauszttal kapcsolatos információkat tartalmaznak. A válogatást egy 1998-as törvény alapján a területtel foglalkozó történészeket is tagjai közt tudó csoport végezte. A dokumentumok tartalmáról amerikai újságok számoltak be.

Adolf Hitler
"Határeset az őrült és a zseni közt ..."
A legérdekesebb iratok a Führerről és közeli munkatársairól, valamint arról szólnak, hogy a hidegháború kezdetén a nyugati szövetségesek és a szovjet blokk országai több náci tisztet is kötelékükbe fogadtak. Bővebben erről lásd pénteki összeállításunk.

A Hitlerről szóló írások 1944-re datálhatóak, és egy Hans Bie nevű informátorral lefolytatott interjút tartalmaznak. Bie azt állítja, hogy 1937-ben beszélt Dr. Ferdinand Sauerbruchhal, egy orvossal a berlini egyetemről, aki a Führer magánorvosa volt. Sauerbruch Hitler egyre súlyosbodó megalomániájáról számolt be, és "hosszú évek megfigyelése után arra a következtetésre jutott, hogy Adolf Hitler határeset az őrült és a zseni közt... véleménye szerint a közeljövőben dől el, hogy elméje vajon teljesen elborul-e". A Führer "a történelem legnagyobb bűnözőjévé válhat" - áll az iratokban.

Hitler mellett vannak akták Josef Mengeléről, az "auschwitzi doktorról", Heinrich Müllerről, a Gestapo főnökéről, és Adolf Eichmannról, az Endlösung megtervezőjéről is.