Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Hitlernek hamisítottak útlevelet a britek

2002.02.08. 15:14
Adolf Hitler nevére hamisított útlevél került elő a brit titkosszolgálat archívumából. A szakértők egyelőre nem tudták megállapítani, mi célból készült az okmány. Hitler hamisított útlevelének fedelén egy nagy J betű látszik, amely az okmány zsidó birtokosára utal. A brit levéltár kiállításán közel ezer, a titkosság védelme alól kikerült dokumentumot mutattak be. Ezek tartalmazzák egy törpe tengeralattjáró, illetve egy 'kivégzés hónap' terveit is.

Adolf Hitler nevére hamisított útlevél is található azok között a titkos iratok között, amit először pénteken mutattak be a nagyközönségnek a londoni levéltár kiállításán. A Special Operations Executive (Különleges Hadműveletek Végrehajtása - SOE) nevű különleges szervezet második világháborús feladata volt a különböző szabotázsok, felforgatások szervezése, e célt szolgálta a most kiállított közel ezer, a titkosság védelme alól kikerült hamisítvány, dokumentum is.

Megkülönböztető jel: kis bajusz, nagy J betű

Hitler hamis útlevele a "Bécs 1941" pecsétet tartalmazza. Az útlevélben van egy vízum is: e szerint a német vezér az akkor brit ellenőrzés alatt álló Palesztinába jogosult letelepedni. A hamis útiokmány tartalmazza Hitler összes személyi adatát, így születésének helyét és idejét is. A megkülönböztető jelek rovatba a következő bejegyzés került: kis bajusz.

Az útlevél külső borítójára egy nagy piros J betűt tettek a hamisítók, az akkori gyakorlat szerint ez azt jelentette, hogy az útlevél tulajdonosa zsidó. A hamisítók még a foglalkozás rovatot is kitöltötték, itt Adolf Hitlert szobafestőként tüntették fel.

Nem tudni, mi célból készült

A kiállításon semmiféle információt nem adtak arra vonatkozóan, hogy mi célból készülhetett az útlevél. Nem kizárt, hogy csupán szórakozásból készítették az iratot, de elképzelhető, hogy zavarkeltő célokra kívánták felhasználni.

A kiállított dokumentumok közt bolgár fegyverhordozási engedélyek, görög utazási engedélyek és horvát horgászati igazolványok is találhatók. Ezen kívül olyan munkaigazolványt is bemutattak, mely az auschwitzi IG Farben vegyi üzembe szólt.

Törpe tengeralattjáró, 'kivégzés hónap'

A titkosítás védelme alól kikerült iratokból az is kiderült, hogy a SOE az úgynevezett "kivégzés hónap" szervezéséről tárgyalt. A tervek szerint 1943 októberében több magasrangú Gestapo és SS tisztet végeztetett volna ki a szervezet. A tervet később lefújták, attól félvén, hogy a gyilkosságokat civil kivégzésekkel torolnák meg a németek.

A dokumentumok egy törpe tengeralattjáró terveit is tartalmazzák: a cél az volt, hogy egy átlagos tudású ember által távolról irányítható "robbantó" tengeralattjárót készítsenek. Ez a terv végül megvalósult, a törpe tengeralattjárót Welman-nak nevezték és a Balti tengeren bevetésen is használták.