Judit
3 °C
7 °C

Hitleres cukroszacskók horvát kávézókban

2007.02.19. 17:23
Adolf Hitler képmásával díszített cukroszacskókat fedeztek fel több horvátországi kávézóban. Az adriai ország ügyészsége hétfőn vizsgálatot indított az ügyben.

Olyan kristálycukros tasakok tűntek fel több horvátországi kávézóban, amelyeken Adolf Hitler képe, illetve a holokausztot kifigurázó viccek éktelenkednek.

A Novi List című lap értesülése szerint az inkriminált cukroszacskókat egy kis pozegai üzemben állították elő az ország keleti részén.

Az ügy kínos lehet a zágrábi kormány számára, mert a kabinet buzgón igyekszik háttérbe szorítani Horvátország náci múltját.

A horvát usztasa rezsim a nácik oldalán állt a II. világháborúban, s az akkor elfogadott törvények alapján 1941-1945 között több ezer embert hurcoltak horvátországi táborokba, ahol legyilkolták őket.

Franjo Tudjman néhai horvát államfő elnöksége idején - 1991-1999 között - bocsánatos bűn volt egyes usztasa jelképek használata, s ez meg is terhelte Horvátország és Izrael viszonyát. A Tudjman-éra utáni horvát vezetők nyilvánosan bocsánatot kértek az usztasa-rezsim bűneiért.

A jeruzsálemi központú Simon Wiesenthal Központ közölte, tiltakozott a cukroszacskók miatt a horvát hivatalos szerveknél. Efrájim Curoff, a központ igazgatója követelte Horvátországtól, hogy a vonatkozó - a faji, vallási és etnikai gyűlölködést tiltó - törvény előírásának megfelelően azonnal hívják vissza a tasakokat a kereskedelmi forgalomból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?