Bernadett
0 °C
4 °C

HIV-fertőzött egy brit exminiszter

2005.01.31. 10:33
HIV-beteg politikus volt Nagy-Britannia kultuszminisztere négy éven át. Chris Smith tizenhét éve tud betegségéről, a miniszterség elvállalásakor azonban eltitkolta betegségét Tony Blair előtt. Most a fia Aids-megbetegedését nyíltan vállaló Nelson Mandela példáját követve vallott halálos betegségéről.

Tizenhét éve HIV-pozitív, vallotta be Chris Smith, a Munkáspárt korábbi kulturális minisztere. A brit történelem első nyíltan meleg minisztere 1997-es kinevezésekor elhallgatta betegségét Tony Blair kormányfő előtt. Smith a kormány 2001-es átalakításakor elvesztette posztját.

Példát mutattak

A volt kultuszminiszter a Sunday Timesnak vallott betegségéről. Mint mondta, Nelson Mandela inspirálta vallomását. A volt dél-afrikai államfő nyíltan elismerte, hogy fia AIDS-ben vesztette életét.

Smith betegségét 1987-ben diagnosztizálták, arról nincs tudomása, mikor kaphatta el. Eddig azért nem állt ki a nyilvánosság elé, mert féltette családját a várható visszhangtól, nyilatkozta a GMTV vasárnapi magazinműsorának.

A nyilvánosság vállalásával most azt akarja bizonyítani, hogy egy HIV-beteg is élhet teljes életet. "Elég sok gyógyszert kell szedni, de ha ezt megteszem, nyugodtan élhetem az életem" - mondta Smith. Az első időkben persze nem volt ennyire nyugodt, hiszen akkor még nem volt ismert gyógykezelés a betegségre, ismerte el a Sunday Timesnak.

Coming outokra várnak

Az AIDS-aktivisták lelkesen üdvözölték nyilvános vallomását. "Rendkívül fontos", hogy beszélt, jelentette ki Lisa Power, az HIV-betegeket támogató Terrence Higgins Alapítvány programfelelőse. "Remélhetőleg ez sokakat bátorít majd, akik eddig nem merték magukat alávetni a vizsgálatoknak", mondta a BBC-nek.

"Remélem több kiemelkedő közéleti személyiség is követi majd Chris példáját" - jelentette ki a BBC-nek Peter Tatchell, az OutRage! nevű melegszervezet vezetője. Tatchellt ugyanakkor meglepte, hogy Smith ennyi évig titokban tartotta betegségét, főleg azután, hogy melegsége nyílt felvállalása nem tette tönkre karrierjét.

Smith 1984-ben, egy évvel parlamenti képviselővé választása után vállalta fel nyíltan másságát. Betegségéről állítása szerint azért nem vallott Tony Blairnek, mert úgy érezte, betegsége nem befolyásolja munkateljesítményét.