Konrád
8 °C
26 °C

Elutasították Hongkong demokratizálását

2004.04.26. 11:32
Elutasította a hongkongiak közvetlen demokráciára vonatkozó igényeit a kínai kommunista vezetés. Peking kitart a városállam kormányzójának kijelölése mellett, és még a parlamenti választások gondolatát is elvetette.
Kizárták a közvetlen hongkongi elnökválasztás lehetőségét a kínai törvényhozók. A legfőbb vezető demokratikus kiválasztásáért a jogvédő szervezetek küzdöttek, a legfőbb kínai törvényhozó testület szerint azonban csak lépcsőzetesen lehet bevezetni bármilyen politikai reformot - értesült a BBC a Kínához 1997-ben visszacsatolt városállam egyik pekingi képviselőjétől.

Elutasították a demokratikus választást

A kínai törvényhozók a teljesen demokratikus parlamenti választás lehetőségét is kizárták. A hongkongi törvényhozás 2008-ban esedékes megújításakor a pekingi tervek szerint az előző választáshoz hasonlóan részben a kínai vezetés delegáltjaival töltenék fel a parlamentet.

Diktátum Pekingből

A hongkongi szabadságjogi aktivisták szerint a Kínai Népi Kongresszus Tanácsának döntése "ellentétes a hongkongi közakarattal". Fred Li ellenzéki képviselő szerint Peking a lakosság véleményével szemben "diktálja politikáját".

Bár Hongkong visszacsatolásakor Kína ígéretet tett az egy ország, két rendszer elvének tiszteletben tartására, szinte azonnal beszüntette a városállamban hagyományos képviseleti demokráciát. A hongkongiaknak egyáltalán nincs beleszólása a város vezetőjének kiválasztásába, és a képviselőknek is csak egy része nyeri el választásokon a mandátumát - írja a BBC.

A kínai törvényhozás a közelmúltban korlátlan hatalmat adott a politikai vezetésnek a hongkongi reformok ütemezésére. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kommunista vezetés bármilyen reformtörekvést megvétózhat.