Ágnes
-5 °C
2 °C

Helyben toporog a híres közel-keleti béke

2007.02.19. 17:55
Nem hozott áttörést az amerikai külügyminiszter, az izraeli miniszterelnök és a palesztin elnök hétfői jeruzsálemi találkozója. Abban ugyan megegyeztek, hogy a három fél újra tárgyalóasztalhoz ül, de az amerikai külügyi szóvivő szerint még nem tűztek ki konkrét dátumot. Abbász elnök és Olmert miniszterelnök kommunikációs csatornát hoznak létre, ami eszköz lehet a palesztinok életszínvonalának javításához és a terror ellen harchoz.

Érdemi eredmények nélkül ért véget Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfői kétórás találkozója, írja az AP. A tárgyalás célja az volt, hogy az Egyesült Államok közreműködésével újraindítsák a közel-keleti békefolyamatot. A felek újra meg is erősítették elkötelezettségüket a nemzetközi támogatást is élvező, útiterv névre hallgató béketerv mellett. A legnagyobb előrelépésnek így az számít, hogy a felek megegyeztek, rövidesen újra tárgyalóasztalhoz ülnek.

A három résztvevő a megváltozott politikai körülményekről tárgyalt, amit a palesztin egységkormány megalakulásáról szóló döntés okozott, összegezte a sajtó számára a megbeszélésen történteket Rice mindössze másfél percben. Az AP beszámolója szerint a sajtótájékoztatón nem jelent meg sem Olmert, sem Abbász, és az újságírók kérdéseket sem tehettek fel.

Lesz találkozó, de nem biztos

Rice kitért arra is, hogy tervei szerint rövidesen visszatér a térségbe, az azonban nem derült ki, hogy ismét hármasban találkoznak-e majd Olmerttel és Abbásszal, vagy külön-külön megbeszéléseket tart majd az izraeli és a palesztin vezetőkkel. Sean McCormack külügyi szóvivő elmondta, nincs kitűzött időpont egy újabb háromoldalú találkozóra.

Olmert és Abbász az AP szerint nem épít arra, hogy valóban létrejön egy újabb megbeszélés, miután a múlt héten jelentették be, Abbász a szélsőséges iszlámista Hamásszal fog közösen kormányozni. A parlamenti többséggel rendelkező Hamász még mindig nem egyezett bele, hogy eleget tegyen a nemzetközi közösség követeléseinek. Az Egyesült Államok, Izrael és az Európai Unió továbbra is terrorszervezetnek tartja a Hamászt.

Palesztin-izraeli forródrót

Olmert később arról tájékoztatott, hogy megegyeztek Abbásszal egy kommunikációs csatorna létrehozásáról, ami „elsősorban a palesztinok életszínvonalának javítására, valamint palesztin részről természetesen a terror elleni háborúra és a terror megállítására fókuszálna”. Abbász és Olmert egyetértett abban is, hogy meg kéne hosszabbítani a három hónapja tartó tűzszünetet a Gázai övezetben és ki kéne terjeszteni azt Ciszjordániára is, mondta Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló.

Olmert elmondta azt is, hogy egyértelmű nyomást gyakorolt Abbászra, hogy elfogadják a nemzetközi közösség feltételeit, melyek a palesztinok érdekeit szolgálják. „Fenn kell tartanunk egy kommunikációs csatornát a palesztinokkal, és az egyetlen lehetséges partner a palesztin elnök” – fogalmazott Olmert.

Abbász kitart a Hamász mellett

A Hamász szóvivője, Iszmail Radvan bukásnak minősítette a hétfői találkozót. „Rice-nak nem sikerült meggyőznie Abbász elnököt, hogy lépjen vissza az egységkormányból. Felszólítjuk az Egyesült Államok kormányát, vegyék figyelembe a palesztin nép akaratát, ismerjék el a kormányt, és kezdjenek velük párbeszédet” – fogalmazott Radvan.

Abbász, aki elfogadja a közel-keleti kvartett feltételeit, elmondta, ez volt a lehető legjobb egyezség, amit el tudott érni a Hamásznál, és tovább folytatja az utat a koalíció megalakulása felé. A megegyezés elkerülhetetlennek tűnt, hogy véget vessen a Hamász és a Fatah között hetekig tartó véres összecsapásoknak, melyeknek több tucat halálos áldozatuk volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!