Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Helyben toporog a híres közel-keleti béke

2007.02.19. 17:55
Nem hozott áttörést az amerikai külügyminiszter, az izraeli miniszterelnök és a palesztin elnök hétfői jeruzsálemi találkozója. Abban ugyan megegyeztek, hogy a három fél újra tárgyalóasztalhoz ül, de az amerikai külügyi szóvivő szerint még nem tűztek ki konkrét dátumot. Abbász elnök és Olmert miniszterelnök kommunikációs csatornát hoznak létre, ami eszköz lehet a palesztinok életszínvonalának javításához és a terror ellen harchoz.

Érdemi eredmények nélkül ért véget Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfői kétórás találkozója, írja az AP. A tárgyalás célja az volt, hogy az Egyesült Államok közreműködésével újraindítsák a közel-keleti békefolyamatot. A felek újra meg is erősítették elkötelezettségüket a nemzetközi támogatást is élvező, útiterv névre hallgató béketerv mellett. A legnagyobb előrelépésnek így az számít, hogy a felek megegyeztek, rövidesen újra tárgyalóasztalhoz ülnek.

A három résztvevő a megváltozott politikai körülményekről tárgyalt, amit a palesztin egységkormány megalakulásáról szóló döntés okozott, összegezte a sajtó számára a megbeszélésen történteket Rice mindössze másfél percben. Az AP beszámolója szerint a sajtótájékoztatón nem jelent meg sem Olmert, sem Abbász, és az újságírók kérdéseket sem tehettek fel.

Lesz találkozó, de nem biztos

Rice kitért arra is, hogy tervei szerint rövidesen visszatér a térségbe, az azonban nem derült ki, hogy ismét hármasban találkoznak-e majd Olmerttel és Abbásszal, vagy külön-külön megbeszéléseket tart majd az izraeli és a palesztin vezetőkkel. Sean McCormack külügyi szóvivő elmondta, nincs kitűzött időpont egy újabb háromoldalú találkozóra.

Olmert és Abbász az AP szerint nem épít arra, hogy valóban létrejön egy újabb megbeszélés, miután a múlt héten jelentették be, Abbász a szélsőséges iszlámista Hamásszal fog közösen kormányozni. A parlamenti többséggel rendelkező Hamász még mindig nem egyezett bele, hogy eleget tegyen a nemzetközi közösség követeléseinek. Az Egyesült Államok, Izrael és az Európai Unió továbbra is terrorszervezetnek tartja a Hamászt.

Palesztin-izraeli forródrót

Olmert később arról tájékoztatott, hogy megegyeztek Abbásszal egy kommunikációs csatorna létrehozásáról, ami „elsősorban a palesztinok életszínvonalának javítására, valamint palesztin részről természetesen a terror elleni háborúra és a terror megállítására fókuszálna”. Abbász és Olmert egyetértett abban is, hogy meg kéne hosszabbítani a három hónapja tartó tűzszünetet a Gázai övezetben és ki kéne terjeszteni azt Ciszjordániára is, mondta Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló.

Olmert elmondta azt is, hogy egyértelmű nyomást gyakorolt Abbászra, hogy elfogadják a nemzetközi közösség feltételeit, melyek a palesztinok érdekeit szolgálják. „Fenn kell tartanunk egy kommunikációs csatornát a palesztinokkal, és az egyetlen lehetséges partner a palesztin elnök” – fogalmazott Olmert.

Abbász kitart a Hamász mellett

A Hamász szóvivője, Iszmail Radvan bukásnak minősítette a hétfői találkozót. „Rice-nak nem sikerült meggyőznie Abbász elnököt, hogy lépjen vissza az egységkormányból. Felszólítjuk az Egyesült Államok kormányát, vegyék figyelembe a palesztin nép akaratát, ismerjék el a kormányt, és kezdjenek velük párbeszédet” – fogalmazott Radvan.

Abbász, aki elfogadja a közel-keleti kvartett feltételeit, elmondta, ez volt a lehető legjobb egyezség, amit el tudott érni a Hamásznál, és tovább folytatja az utat a koalíció megalakulása felé. A megegyezés elkerülhetetlennek tűnt, hogy véget vessen a Hamász és a Fatah között hetekig tartó véres összecsapásoknak, melyeknek több tucat halálos áldozatuk volt.