Sára, Márió
2 °C
6 °C

Iraki népirtással vádolnak egy hollandot

2004.12.07. 10:55
Több ezer kurd kiirtásában játszott tevékeny szerepet Frans van Anraat, véli a holland ügyészség. A vádhatóság szerint a hatvankét éves férfi szállította le Szaddám Huszeinnek a halabdzsai mészárlásban bevetett vegyi fegyverek alapanyagait.

Népírtás vádjával indít eljárást egy hatvankét éves holland állampolgár ellen a holland ügyészség, jelentette a BBC. A vádhatóság szerint Frans van Anraat látta el Szaddám Huszein iraki diktátort az 1988-as halabdzsai vegyi támadás során használt szerek alapanyagával.

A bukott iraki diktátor az elszakadásért küzdő kurdok elleni bosszúhadjáratában vetett be vegyi fegyvereket, ártatlan kurdok ezreit lemészárolva. A halabdzsai mészárlás szerepel a bukott zsarnok ellen emelt vádak listáján is.

Tudott róla

A holland ügyészek szerint Anraat tökéletesen tisztában volt azzal, hogy az általa leszállított alapanyagokat vegyi fegyverek gyártására használják, írja a BBC. Érvelésük szerint így a férfi tevékeny szerepet játszott a több ezer kurd lemészárlásában.

"Több forrásból is megerősíthető, hogy a gyanúsított tudott az anyagok célállomásáról és végfelhasználásáról", nyilatkozta az ügyészség a News.com.au hírszájtnak. A vádhatóság hivatalos közleménye szerint a "becslések szerint ötezer ember halálát okozó" halabdzsai támadás az egyik legismertebb, vegyi fegyverekkel végrehajtott népirtás.