Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Kenyérhiány fenyegeti az ukrán fővárost

2008.06.27. 15:36
Csőd szélére kerülhetnek a nagy kijevi pékségek és malmok, elfogyhat a kenyér Ukrajnában.

A kijevi pékségek és malmok a csőd szélére kerülhetnek, amennyiben a jelenlegi "galoppozó" infláció mellett a kenyér ára továbbra is változatlan marad, írja a korrespondent.net, Igor Mazurik, a fővárosi Hleb (Kenyér) Részvénytársaság vezérigazgatójának szavait idézve.

A kijevi kenyérgyártó részvénytársaság vezetője elmondta, hogy a Kijivhlib (Kijevkenyér) és a Kijivmlin (Kijevmalom) vállalatok az idei első fél év alatt legalább 100 millió hrivnyás (kb. 3,3 milliárd forintos) veszteséget szenvedtek amiatt, hogy az önköltség a másfélszeresére emelkedett.

Csak a kenyér ára nem emelkedik. Ilyen körülmények között ez a két vállalat nem képes tovább üzemelni, szögezte le a kijevi Hleb Rt. vezére, hozzátéve, hogy ebben az esetben komoly fennakadások lesznek a főváros kenyérellátásában.

Mivel a Kijev vonzáskörzetében lévő településeken üzemelő magánpékségek - ha bizonyos megszorítások közepette is, de - a piaci viszonyokhoz tudják igazítani a termékeik árát, így ott azok drágábban kaphatók, a vidéki boltok beszállítói naponta 100 tonnányi olcsó kijevi kenyeret visznek ki a fővárosból.

Ennek következtében a fővárosi üzletekben egyre korlátozottabb mennyiségben tudják kielégíteni a mindennapi keresletet. Mazurik szerint a 2007-es év adatai azt mutatják, hogy a központilag meghatározott kenyérár miatt az ukrajnai kenyérgyárak 45 százaléka komoly veszteségeket szenvedett.

Véleménye szerint a kormánynak legalább 15 százalékos hasznot kellene garantálnia a pékeknek, avagy állami támogatással kipótolni a kenyérár-stop miatt keletkező hiányt. Ellenkező esetben a gyártók csődbejutása miatt akár az egész ukrán főváros kenyér nélkül maradhat, jelentette ki a Kijivhlib Rt. vezérigazgatója.