Bernadett
-2 °C
4 °C

Marokkói nyerte a holokausztkarikatúra-versenyt

2006.11.02. 10:44
Eredményt hirdettek az iráni holokausztkarikatúra-versenyen. A győztes egy marokkói lett, a második helyezett franciát hazájában akár be is börtönözhetik. Irán minden évben versenyt rendezne, amíg "Izrael el nem pusztul".

Megszületett a még az év elején meghirdetett iráni holokausztkarikatúra-verseny végeredménye. Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök még az év eleji Mohamed-karikatúra-botrányra válaszul hirdetett versenyt a zsidók kiirtásán gúnyolódni vágyóknak.

A versenyt az AP beszámolója szerint egy marokkói művész, Abdulah Derkavi nyerte. Díja 12 000 dollár (2 439 500 forint).

A győztes képen az AP beszámolója szerint egy izraeli daru látható, amint betontömböket halmoz fel az izraeli határon épülő biztonsági falhoz. A tömbök lépcsőzetesen eltakarják a jeruzsálemi al-Aksza mecsetet, az iszlám harmadik legszentebb helyét. A biztonsági falra az AP beszámolója szerint az auschwitzi (valójában - ahogy arra több olvasónk is felhívta figyelmünket - a birkenaui) koncentrációs tábor képe van festve.

Az AP nem közölt képet a győztes karikatúráról - ahogy annak idején a Mohamedet gúnyoló dán karikatúrákról sem.


A győztes karikatúra a GOP Vixen jóvoltából

A GOP Vixen nevű, republikánus érzelmű blog kevésbé volt óvatos, a győztes rajz mellett lehozták a második helyezett, 8000 dollárral jutalmazott francia karikaturista képét is, amin egy papirmassé Auschwitz előtt tanakodik két zsidó. A francia karikaturistát az irániak nem nevezték meg, mivel hazájában börtönbüntetést kaphat a holokauszt tagadásáért. A Haaretz izraeli napilap értesülései szerint a francia karikaturista A. Chard volt.


Ezért a képért ítélhetik el monsieur Chard-t
Forrás: GOP Vixen

A Haaretz beszámolója szerint a verseny egyik kurátora már arról beszélt, hogy évenként új pályázatot írnak majd ki. "Tulajdonképpen Izrael teljes elpusztításáig folytatjuk" - idézte a lap Maszud Sojait.

A karikatúraverseny témáját a nemzetközi közösség mellett Kofi Annan is elítélte. Ez persze nem rettentette vissza Iránt, ahol Ahmadinezsád régóta holokauszttagadó tudományos konferenciát akar szervezni.