Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Kilencven halott a hillai robbantásban

2007.03.06. 16:22
Kerbalába tartó zarándok síiták között robbantottak a szunnita lázadók. A síiták vallási irányzatuk alapítójára, Huszein imámra emlékeznek, akit a későbbi szunniták gyilkoltak meg.

Két öngyilkos merénylő hajtott végre síita zarándokok ellen az iraki Hillában. A támadásban a BBC helyi forrásokra hivatkozó jelentése szerint legalább 90-en életüket vesztették, 140-en megsérültek.

A síita zarándokok szent városukba, Kerbalába tartottak az Arbain ünnepre, Huszein imám halálának évfordulójára emlékezve. Huszein imám halála a muzulmán szakadás évfordulója is, az imám követőiből lettek a síiták. Huszein imámmal Jazid, Arábia muzulmán uralkodója végzett – a győztes irányzat képviselői a szunniták.

Az ünnepre ezrével igyekeznek Bagdad síita negyedeiből a síiták, útjuk Kerbala felé átvezet a korábban a magyar alakulatnak is otthont adó Hillán. A síiták vallási tömegmegmozdulásai rendszeres célpontjai a szunnita lázadóknak a hillai mellett több más helyen is támadás érte a zarándokok csoportjait. Latifijában, Bagdad és Hilla között gépfegyverekkel nyitottak tüzet a zarándokokra, itt hárman vesztették életüket.