Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Elismerheti Izraelt a Hamász

2006.09.11. 14:25
Hajlandó elfogadni az ENSZ Palesztínával és Izraellel kapcsolatos határozatait a Hamász, ez gyakorlatilag Izrael elismerését jelenti. A nemzetközi elszigeteltségben kormányzó terrorcsoport koalícióra lép a Fatahhal, a palesztinok a szankciók feloldását remélik az egységkormánytól.

Felállhat a palesztin nemzeti egységkormány, jelentette be Mahmúd Abasz, a Palesztin hatóság elnöke, az év eleji választásokon súlyos vereséget szenvedő Fatah mozgalom vezére. A hírt elsőként Iszmáil Hánije, a Hamász-kormány miniszterelnöke jelentette be a palesztin nemzeti futballcsapat tagjainak, de nem sokat kellett várni a hír hivatalos megerősítésére is.

A Fatah kormánytagsága megnyithatja az utat a tárgyalások előtt Izraellel, mivel esélyt teremt rá, hogy az új palesztin vezetés végre elismerje Izrael államiságát. A palesztinok emellett remélik, hogy a kormányt, ami immár nem csak a nemzetközileg terrorszervezetnek tartott Hamászból áll majd, nemzetközileg is elismerik, egyúttal feloldják a palesztin területeket a terrorcsoport kormányra kerülése óta sújtó szankciókat is.


Iszmáil Hánije és Mahmúd Abasz

A Hamász hatalomra kerülése után, mivel a szervezet nem volt hajlandó elismerni Izraelt, az EU és az Egyesült Államok, a Palesztin Hatóság két legnagyobb szponzora befagyasztotta a segélyeket, ezzel megbénította a kormányzat működését.

"Nagyon közel állunk a nemzeti egységkormány megalakításához" - ismerte el a Haárecnek nyilatkozva Háníje egyik tanácsadója.

Újságírók érdeklődésére Háníje "a lehető leghamarabbra" ígérte az egységkormány tagjainak bemutatását. Az egységkormány eddig azon bukott el, hogy a Hamász nem volt hajlandó elismerni Izraelt. A Fatah illetékesei szerint most az hozott áttörést, hogy az iszlámisták hajlandóak elfogadni az ENSZ a térséggel kapcsolatos határozatait és az Arab Liga korábbi állásfoglalásait - ez pedig egyet jelent Izrael elismerésével, írja a Haárec.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!