Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elismerheti Izraelt a Hamász

2006.09.11. 14:25
Hajlandó elfogadni az ENSZ Palesztínával és Izraellel kapcsolatos határozatait a Hamász, ez gyakorlatilag Izrael elismerését jelenti. A nemzetközi elszigeteltségben kormányzó terrorcsoport koalícióra lép a Fatahhal, a palesztinok a szankciók feloldását remélik az egységkormánytól.

Felállhat a palesztin nemzeti egységkormány, jelentette be Mahmúd Abasz, a Palesztin hatóság elnöke, az év eleji választásokon súlyos vereséget szenvedő Fatah mozgalom vezére. A hírt elsőként Iszmáil Hánije, a Hamász-kormány miniszterelnöke jelentette be a palesztin nemzeti futballcsapat tagjainak, de nem sokat kellett várni a hír hivatalos megerősítésére is.

A Fatah kormánytagsága megnyithatja az utat a tárgyalások előtt Izraellel, mivel esélyt teremt rá, hogy az új palesztin vezetés végre elismerje Izrael államiságát. A palesztinok emellett remélik, hogy a kormányt, ami immár nem csak a nemzetközileg terrorszervezetnek tartott Hamászból áll majd, nemzetközileg is elismerik, egyúttal feloldják a palesztin területeket a terrorcsoport kormányra kerülése óta sújtó szankciókat is.


Iszmáil Hánije és Mahmúd Abasz

A Hamász hatalomra kerülése után, mivel a szervezet nem volt hajlandó elismerni Izraelt, az EU és az Egyesült Államok, a Palesztin Hatóság két legnagyobb szponzora befagyasztotta a segélyeket, ezzel megbénította a kormányzat működését.

"Nagyon közel állunk a nemzeti egységkormány megalakításához" - ismerte el a Haárecnek nyilatkozva Háníje egyik tanácsadója.

Újságírók érdeklődésére Háníje "a lehető leghamarabbra" ígérte az egységkormány tagjainak bemutatását. Az egységkormány eddig azon bukott el, hogy a Hamász nem volt hajlandó elismerni Izraelt. A Fatah illetékesei szerint most az hozott áttörést, hogy az iszlámisták hajlandóak elfogadni az ENSZ a térséggel kapcsolatos határozatait és az Arab Liga korábbi állásfoglalásait - ez pedig egyet jelent Izrael elismerésével, írja a Haárec.