Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Koalícióról tárgyal a Hamasz és a Fatah

2006.03.09. 15:38
Újabb kísérletet tesz a Hamasz és a Fatah a palesztin nemzeti egységkormány megalakítására. A megállapodásra ugyanakkor kevés az esély, a hatalmát vesztett Fatah attól tart, hogy a Hamasz minden kulcstárcát magának akarna a közös kormányban.

Felújította kormányalakítási tárgyalásaikat csütörtökön Gázában a Hamasz és a Fatah, hogy kísérletet tegyenek koalíciós kabinet megalakítására. Mahmud az-Zaharnak, a radikális Hamasz és Azam al-Ahmadnak, a mérsékeltebbnek tartott Fatah parlamenti frakcióvezetőjének egyeztetését eredetileg szerdán tartották volna meg, de a találkozót "technikai okokból" elhalasztották.

Mahmud Abasz palesztin elnök, a Fatah vezére február 21-én bízta meg Iszmail Haníjét, a január végi parlamenti választásokon győztes Hamasz vezetőjét a kormányalakítással. Haníje ígéretet tett arra, hogy egy nemzeti koalíciós kormány megteremtése érdekében az összes palesztin párt, így a Fatah megbízottaival is konzultál.

Zahar és Ahmad először február 22-én tárgyalt egymással, és akkor a Fatah frakcióvezetője jelezte: mozgalma "elvileg" kész belépni a Haníje vezette kormányba. A Fatah több hangadó vezetője azonban ellenzi a részvételt, mondván, hogy a két mozgalom politikai nézetei eltérnek egymástól.

A mostani találkozóra három nappal azután került sor, hogy lezajlott az új palesztin parlament alakuló ülése. A viharos tanácskozáson Hamasz-képviselők hatályon kívül helyeztek több olyan intézkedést, amelyet még az előző, Fatah vezette parlament hozott meg. A Fatah-képviselők tiltakozásuk jeléül kivonultak az ülésteremből, és a legfelsőbb bírósághoz fordultak a Hamasz-határozatok megsemmisítése reményében.

A január 25-i választások nyomán megalakult 132 fős palesztin törvényhozásban a Hamasz 74 képviselője jutott mandátumhoz, és ezzel abszolút többséget szerzett a Fatah 45 fős frakciójával szemben. Megfigyelők szerint mind halványabb a remény arra, hogy a két legnagyobb palesztin politikai erő kormányra lépjen egymással, mert a Hamasz az összes kulcstárcát meg akarja szerezni.