Csongor
1 °C
9 °C

Se tánc, se buzulás a Hamasz uralma alatt

2005.10.07. 10:08
Koncerteket, táncmulatságokat ver szét a Hamasz Gázában. Egyre több mérsékelt palesztin tart attól, hogy a politikai pályára álló terrorszervezet szigorú iszlám törvénykezést akar bevezetni.

Kemény iszlám állam körvonalazódik Gázában. Ha a Hamasz, ami az övezet legjelentősebb politikai ereje, hatalomra kerül, valószínűleg véget vet a zenés mulatságoknak, a koedukált táncnak és a nyilvános homoszexualitásnak, írja az AP.

Az iszlám szigor jelei már most, az izraeli kivonulást követő anarchisztikus állapotok közepette is megmutatkoztak. Mióta az izraeli hadsereg elhagyta a Gázai-övezetet, a Hamasz gyakorlatilag átvette a hatalmat, terroristái pedig az izraeliek támadása helyett egyre többet foglalkoznak az iszlám törvények betartásával, írja az AP.

A Hamasz aktivistái nemrég leállítottak egy táncfesztivált és fegyverekkel zavartak szét egy rapkoncertet. Dr. Mahud Zahar, a Hamasz gázai vezére szerint ez így is van rendjén. "Egy férfi mindenki szeme láttára kéz a kézben sétál egy nővel. A nemzet érdekét szoljálja ez? Ha igen, miért terjedt el annyira az utóbbi években a korrupció és a prostitúció" - nyilatkozta az AP-nek.

Dr. Zahar a melegekről sincs jobb véleménnyel. "Vajon [a melegházasságokra] várt eddig a palesztin nép? Hogy jogokat adjunk egy perverz, szellemileg és morálisan is beteg kisebbségnek?" - háborgott. Azt azonban tagadta, hogy egy prűd államot akarnának létrehozni. Mint mondta, a Hamaszban több nő is komoly szerepet játszik.

A mérsékelt palesztinok attól tartanak, hogy a helyi önkormányzatokban erős Hamasz a parlamenti választások után nagypolitikai tényezővé válhat. Ez pedig az amúgy szekuláris Palesztin Hatóság iszalmizálódásához vezethet.

Elrabolt három Hamasz-aktivistát egy palesztin csoport

Elrabolt három Hamasz-aktivistát egy palesztin csoport a Jordán folyó nyugati partvidékén. A palesztin biztonsági erők pénteken megerősítették az emberrablás hírét: egy palesztin csoport - amely eddig még nem hallatott magáról - fegyveresei Hebronban, Betlehemben és Túl-Karmban hurcoltak el Hamász-vezetőket, majd egyiküket szabadon engedték.

A palesztin csoport - amely Omar bin al-Hatab Brigádjainak nevezi magát - az emberrablást vállalva azzal indokolta akcióját, hogy a Hamász a palesztin törvényeken kívül helyezte magát, s ezért semmiféle oltalomra nem számíthat.