A tévében bukott le a meleg püspök

2007.10.13. 14:53
Nyíltan vallott melegségéről egy olasz tévéműsorban a püspök, akit az buktatott le, hogy a felvételekhez a saját irodáját használták. A főpapot azonnal felfüggesztették.

A Vatikán felfüggesztett egy püspököt, aki fontos hivatalt tölt be a kúrián, miután egy olasz tévéműsorban bevallotta, hogy aktív homoszexuális. A hír először a La Repubblica című római napilapban jelent meg, majd szombaton a Vatikán is megerősítette.

A 60 év körüli főpap a La7 csatorna Exit című műsorában nyilatkozott a katolikus papok körében elterjedt homoszexualitásról három másik társával együtt. Az adásban a világ egyházközségeit felügyelő vatikáni kongregáció egyik hivatalvezetőjeként mutatták be. Hajlamairól a lehető legtermészetesebb módon beszélt, és elmondta, hogy nem érzi bűnösnek magát.

A munkatársak feilsmerték az irodáját

A főpap arcát elfedték és a hangját eltorzították, de a kúria munkatársai felismerték: a sebtében stúdióvá alakított irodája és az oda vezető útról készült felvétel buktatta le. Miután az irodához egyedül neki van kulcsa, a Vatikán illetékesei előtt nem volt tovább kétséges a nyilatkozó személye, de a nevét nem hozták nyilvánosságra.

A püspököt ezek után az egyházi hatóságok nemcsak nyilatkozatának tartalma miatt készülnek elmarasztalni, hanem azért is, mert beengedte a televíziós stábot egy vatikáni hivatalba.

Eddig szépen ívelt a karrierje

A La Repubblica szerint a püspök a vatikáni hierarchia egyik emelkedő csillagának számított. Tagja volt annak a különleges bizottságnak, ami a papok felmentésével foglalkozott, és a Vatikánba érkező zarándokokért felelős testületnek.  • Hírek
  • Személyi kölcsön