Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Robbantásról szóló hamis hír okozott pánikot Isztambulban

2005.07.27. 12:26
A török kormány tagjai is pánikba estek egy később hamisnak bizonyult hír miatt. Egy isztambuli tévé munkatársa egy barátja telefonhívása alapján adott ki gyorshírt egy számos sérülést okozó isztambuli robbantásról. Az álhírt a világsajtó is átvette.

Pánikot keltett egy török televíziós újságíró. A TGRT televízió kedd este adott ki egy gyorshírt, miszerint számos sérülést követelő robbanás történt az isztambuli Taksim téren.

Mint kiderült, a hírt közlő újságíró egy ismerőse telefonhívása alapján adott hírt a robbanásról, anélkül, hogy ellenőrizte volna az értesülést. A hír nagy pánikot okozott, több török televízió mellett nemzetközi hírügynökségek is átvették.

A kedd esti hír nyomán az isztambuli rendőrséget elárasztották az aggódó emberek telefonhívásai, közöttük nemcsak isztambuliaké. Telefonált Abdullah Gül külügyminiszter és Abdulkadir Aksu belügyminiszter is, jelentette szerdán a Hürriyet című napilap.

A török rendőri szervek pánikkeltésért őrizetbe vették a hírt közreadó újságírót és egyik kollégáját. Kihallgatásuk után mindkettejüket szabadon engedték. A sajtójelentésekből nem világlik ki, hogy a két újságírónak kell-e büntetéssel számolnia.