Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Hat hónap börtön a szökőár utáni rémhírterjesztés miatt

2005.01.24. 14:48
Elítélték azt a negyvenéves ruskingtoni férfit, aki kormányzatinak tűnő címről küldött aggasztó üzenetekben arról tájékoztatta a nyaralás közben eltűnt rokonaik után kutatókat, hogy szeretteik odavesztek a szökőárban. A vádlott védekezésében pillanatnyi elmezavarra, és családi gondjaira hivatkozott.

Az angliai bíróság fél év börtönbüntetést szabott ki arra a férfira, aki a délkelet-ázsiai katasztrófa után a hozzátartozóikat keresőknek rossz hírt közlő emaileket küldött, írja a BBC. A negyvenéves ruskingtoni férfi kormányzatinak tűnő, de nem létező címről küldött aggasztó üzenetekben arról tájékoztatta a nyaralás közben eltűnt rokonaik után kutató, kétségbeesett internetezőket, hogy szeretteik odavesztek a szökőárban.

A harmincöt rosszindulatú emailt elküldő Christopher Piersont január elsején tartóztatták le. A Sky News fórumain talált címekre küldött, halálhírt megerősítő leveleket a thai idegenforgalmi iroda munkatársának adva ki magát postázta a férfi, aki ellen elfogása után félretájékoztatás és rémhírterjesztés miatt emeltek vádat. A tárgyaláson az ellene felhozott vádak közül csupán egy esetben ismerte el bűnösségét.

A férfi védekezésében pillanatnyi elmezavarra és családi gondjaira hivatkozva kért bocsánatot. Mint mondta, tizenhárom éve szenved halvaszületett gyermeke miatt, amit most tetézett nagybátyja karácsony előtt bekövetkezett halála, és másik fiának súlyos betegsége. A bíróság azonban nem fogadta el a mesterkéltnek tartott védekezést, és úgy ítélte meg, a férfi tettével "leírhatatlan érzelmi poklot" okozott másoknak, és emiatt indokolt a büntetés.