Sára, Márió
2 °C
6 °C

Félelemből vitték Szibériába Hodorkovszkijt?

2005.10.22. 20:28
A bebörtönzött orosz iparmágnás anyja szerint fiát befolyása miatt tartják a kínai határ melletti büntetőtáborban.
Mihail Hodorkovszkij orosz iparmágnás anyja kijelentette szombaton, hogy az orosz hatóságok féltek fiának növekvő befolyásától, ezért küldték a kínai határ melletti szibériai büntetőtáborba, ahol le kell töltenie kiszabott nyolcévi szabadságvesztés-büntetését. Marina Hodorkovszkaja - mint szombaton adott interjújában jelezte - azt tervezi, hogy maga is odautazik a börtön térségébe, és talán ott is marad hosszabb időre, hogy gyakran meglátogathassa fiát.

Mint mondta, nem remél semmi jót. Az ügyészség jelezte, hogy újabb vádemeléseket készít elő Mihail Hodorkovszkij ellen, tehát még súlyosbodhat is az ítélet. Hodorkovszkaja aggódik fia egészségéért, mert Mihail ügyvédei szerint lehetséges, hogy a büntetőtábor sugárfertőzött a közeli uránbányától.

"Úgy érzem a mai hatóságoknak valószínűleg sok a bűnük, azért félnek olyan nagyon a hatalom elvesztésétől, és valószínűleg valamilyen leendő vezetőt láttak benne" (Hodorkovszkijban) - mondta Marina Hodorkovszkaja. Nyilatkozata szerint fiának szembenállása a hatóságokkal tudatos választás volt, mert "harcolni akart a szabadságért és az oroszországi demokráciáért".

Hodorkovszkijt csalás és adócsalás vádjával ítélték nyolcévi szabadságvesztésre. A Csitai körzet Krasznokamenszk városának fegyenctelepén, Moszkvától mintegy 4700 kilométerre kell letöltenie büntetését. Mivel 2003. október 25-i őrizetbe vétele után két évig előzetes letartóztatásban volt, hat év maradt letöltendő büntetéséből.

Orosz ellenzéki politikusok és megfigyelők szerint Hodorkovszkij büntetőpere és Yukos nevű olajbirodalmának részleges visszaállamosítása a kormány megtorlása volt azért, hogy az iparmágnás ellenzéki pártokat pénzelt. Mások szerint főleg azért csapott le rá a hatalom, mert - egyes hírek szerint - államfői ambíciókat táplált magában.