Auguszta
-3 °C
2 °C

A Tengerész Csöndben marad Hodorkovszkij

2003.10.28. 21:07
Legalább decembere 30-ig a moszkvai Tengerész Csönd börtön foglya marad a Yukos olajvállalat milliárdos elnöke, az október 25-én letartóztatott Mihail Hodorkovszkij. A főügyészség nyilvánosságra hozta a vádemelés teljes szövegét.
Mihail Hodorkovszkij ügyvédei kedden fellebbezést nyújtottak be a moszkvai városi bírósághoz a Yukos-elnök szabadon engedését kérve. Mihail Hodorkovszkijt, a Yukos olajvállalat elnökét szombaton helyezték előzetes letartóztatásba, miután a titkosszolgálat emberei Szibériából Moszkvába hurcolták. A főügyészség csalás, okirat-hamisítás, sikkasztás, adócsalás és egyéb törvénysértések miatt vádat emelt ellene.

Nem hagyná el Oroszországot

Anton Drel, Hodorkovszkij ügyvédje közölte: azt kérték a bíróságtól, hogy semmisítse meg az üzletember letartóztatásáról szóló döntést, és ehelyett hozzon bármilyen egyéb előzetes biztonsági intézkedést, például óvadék kifizetéséről vagy kezesség vállalásáról. Ha szükséges, Hodorkovszkij arra is kötelezi magát, hogy nem hagyja el az országot - mondta az ügyvéd a kedd esti televíziós híradások szerint.

A Yukos vezérigazgatójának letartóztatását október 25-én rendelte el a bíróság a főügyészség megkeresése alapján. A döntés szerint Hodorkovszkijt két hónapra, december 30-ig fosztják meg szabadságától. A milliárdos vállalkozót a vizsgálati fogság idejére a moszkvai Tengerész Csönd börtönbe csukták.

Jelentős nyomást gyakorolhatna

A főügyészség azzal indokolta Hodorkovszkij őrizetbe vételét, hogy a nagyvállalkozó elrejtőzhet a hatóságok elől útlevele és hatalmas anyagi eszközei segítségével. A főügyészség szerint ezenkívül ha Hodorkovszkij szabadlábon maradna, jelentős nyomást gyakorolhatna a tanúkra.

Az orosz főügyészség kedden nyilvánosságra hozta a Hodorkovszkij elleni vádemelés teljes szövegét. A Yukos főrészvényese, a Menatep pénzügyi csoport vezetőjének - a július óta szintén vizsgálati fogságban levő Platon Lebegyevnek - az ügyvédje nem zárta ki, hogy Hodorkovszkij és Lebegyev ügyét összevonják, mivel hasonlóak ellenük a vádak. (Hodorkovszkij üzlettársát és bizalmasát, Lebegyevet július 2-án vették őrizetbe egy tíz évvel ezelőtti privatizációs ügy kapcsán.)