József, Bánk
-7 °C
0 °C

A postán akadt el Hodorkovszkij képviselői jelentkezése

2005.09.21. 19:24
Eltűnt a postán Mihail Hodorkovszkij képviselői jelentkezése. Az adócsalásért kilenc év börtönre ítélt olajmágnást korábban karanténba zárták, hogy ne tudja átadni a jelentkezést ügyvédeinek, akik a csütörtökön kezdődő fellebviteli tárgyalás előtt így beszélni sem tudtak védencükkel.

Újra el kell küldenie képviselői jelentkezését Mihail Hodorkovszkijnak. A Putyinnal összetűzésbe keveredett, majd ezután adócsalás miatt első fokon kilenc év börtönre ítélt helyezett olajmágnás a képviselői hely elnyerésével próbál immunitást szerezni.

Hodorkovszkij a múlt héten postán adta fel jelentkezését a választókörzetétől pár kilométerre lévő börtönéből, az azonban "a postán elkeveredett", jelentette be ügyvédje.

Anton Drel ügyvéd a Kremlt sejti a levél eltűnése mögött. A hatóságilag tönkretett Jukoss volt vezére mindeddig azért nem adhatta át a képviselőjelölti jelentkezését ügyvédeinek, mert a börtönében karantént rendeltek, fertőzésre hivatkozva.

A gazdasági bűncselekményekért első fokon kilenc évre ítélt Hodorkovszkij fő védőjé, Genrih Padvát - akinek kórházi kivizsgálása egy héten át késleltette a fellebbezési eljárást a moszkvai városi bíróságon - sem engedték beszélni védencével a fogházban a csütörtökre elnapolt tárgyalás előestéjén.

Vlagyimir Davidov moszkvai büntetésvégrehajtó főnök megerősítette, hogy Hodorkovszkij szándéknyilatkozatát még a múlt héten postázták a Matrosszkaja Tyisina börtönből, hat, ugyancsak képviselőjelöltségre vágyó rabtársának hasonló értesítésével együtt. Ez utóbbiak közül kettőt rablással, kettőt csalással, egyet gyermekrontással, egyet pedig nemi erőszakkal vádolnak.

Dmitrij Sohin ügyész szerint Padva kórházi kezelése csupán kibúvó volt a fellebbezási tárgyalás elnyújtására, amelynek eredetileg múlt szerdán kellett volna kezdődnie. Hodorkovszkij csak addig jelöltetheti magát a december 4-re kitűzött pótválasztásra, amíg elítélése jogerőre nem emelkedik fellebbezésének elutasításával.

Emellett szerdán elévült a fő vádepizód - egy agrárvegyipari kutatóintézet 44 százalékos pakettjének fondorlatos eltulajdonítása - Hodorkovszkij és vele együtt elítélt üzlettársa, Platon Lebegyev perében. Mindamellett a kerületi bíróság összbüntetést rótt ki rájuk a vádepizódok részbeni összevonásával. Ezért a fővárosi bíróság felülvizsgálati tanácsának tág tere van a mérlegelésre: akár kizárhatja az elévült epizódot, akár fél évvel mérsékelheti a büntetést - vélte Lebegyev védője, Jelena Lipcer, nem bocsátkozva jóslatokba.