Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Februárban vizsgázik varrásból Hodorkovszkij

2006.01.30. 19:36
Elégedetlen újonnan kitanult szakmájával Mihail Hodorkovszkij. A szibériai börtönében varrásra kötelezett olajmágnás február 1-i vizsgája után más munkát akar kérni, inkább módszertani kérdésekkel foglalkozna.

Február 1-én vizsgázik varrásból Mihail Hodorkovszkij. A nyolc évre bebörtönzött oligarcha október közepe óta raboskodik Szibériában, a Krasznokamenszk melletti JaG 14/10-es börtöntelepen. Oroszország egykor volt leggazdagabb embere novembertől tanul varrni a börtöntelep varrodájában, s most eljött a számadás ideje. A volt olajmágnásnak egy speciális bizottság előtt kell vizsgáznia.

Natalja Tyerehova, Hodorkovszkij ügyvédje szerint a vizsga után a mágnás kérelmezni kívánja, hogy más munkát jelöljenek ki számára. A Jukosz volt vezetője tudományos és módszertani kutatásokkal kívánna foglalkozni, ám a döntés teljes mértékben a börtön igazgatóságától függ.

Addig is, amíg megszületik a döntés, Hodorkovszkij szorgalmasan dolgozik majd a varrodában, hogy ne kövessen el újabb fegyelmi vétséget. Az érkezése óta eltelt három és fél hónap alatt ugyanis kétszer is meggyűlt a baja a börtönvezetőséggel. Egyszer azért, mert engedély nélkül hagyta el kijelölt munkahelyét, nemrég pedig öt napra magánzárkába csukták, mert engedély nélküli iratokat találtak nála.