Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Hol van Szaddám?

2003.04.03. 16:27
Él vagy hal vagy Jörg Haiderrel bécsiszeletezik? Csak a fia tudja hol van? Állítólag semmi sem rombolta annyira az iraki hadsereg morálját, mint az a szóbeszéd, hogy a Huszein talán már árkon-bokron túl van.
A Bush kormányzat új kampányt indított az irakban sugárzott amerikai rádióadásokban és egyéb módokon, amelyben kételyeket igyekszik ébreszteni azzal kapcsolatban, hogy Szaddám Huszein életben van-e. Amerikai tisztségviselők közölték: továbbra sem sikerült megbizonyosodniuk arról, hogy a diktátor túlélte a bombázások első hullámát. Mint ismert, bizonyos források a bomzását követően hordágyon, infúzióval karjában látták Huszeint vagy valamelyik hasonmását.

Ari Fleischer, fehér házi szóvivő és Donald Rumsfeld védelmi miniszter többször megjegyezték, hogy Szaddám két hete nem mutatkozott és nem telefonált vagy emailezett. Egy védelmi minisztériumi szóvivő úgy tudta, hogy óriási csapás volt az iraki erők moráljára az a szóbeszéd, hogy Huszein valószínűleg elmenekült az országból. A pszichológiai hadviselés egyik célja, hogy rávegyék az iraki tiszteket, hogy ne harcoljanak egy olyan vezetőért aki már nem vezeti az országot, esetleg már nem is él.

Luxusmenedéket bérelt Szíriában?

További tápot jelent a találgatásoknak, hogy a titkosszolgálati és katonai ügyekben jól tájékozottnak tartott izraeli Debkafile nevű oldalon olyan információ látott napvilágot, hogy a diktátor és fiai szerdán elhagyták Bagdadot és ismeretlen helyen vannak.

A bagdadi Szaddám Huszein nemzetközi repteret a 26-ik iraki dandár védi, amely Szaddám személyes testőrsége. Az, hogy kivonultak a városból, az izraeli site szerint azt mutatja, hogy ott már nincs kit védeniük. A Debkafile azt is kiderítette, hogy az iraki rezsim a szíriai Lattakia fürdőhelyen, Asszad diktátor családi villájának közelében kibérelt egy egész luxusszállodát, az Hotel Cote d' Azurt, amelyet föld-levegő rakétákkal felfegyverzett szír kommandósok és hadihajók védenek és ahová már több Baasz párti iraki vezető átszökött március 23-án, négy nappal az amerikai támadás elindulása után. A Debke szerint elképzelhető, hogy már itt van vagy ide tart Szaddám.

Haider szívesen látná Huszeint

Ha Huszein túl kézenfekvőnek ítélné, hogy Szíriában bújkáljon, ellátogathat még Karintiába, barátjához Jörg Haiderhez. A szélsőjobboldali osztrák vezető csütörtöki lapinterjúkban közölte, szívesen nyújtana menedéket az iraki diktátornak.

Haider közeli barátságot ápol Nadzsi Szabri iraki külügyminiszterrel, aki Irak bécsi nagykövete volt a kilencvenes években. Az osztrák politikus Karintia tartomány kormányzójaként ajánlott menedéket az iraki vezetének. "A barátom számára mindig van hely az otthonomban" - fogalmazott Haider.

Csak a fia tudja hol van

Míg a brit és amerikai kételyeket keresnek arra, hogy Huszein él, az arab források bizonyosságot igyekeznek keresnek ugyanerre.

Bagdadi források szerint a háború kezdete előtt két nappal Szaddám Huszein egy titkos főhadiszállásra távozott, amelyet még miniszterei sem ismernek. A miniszterekkel azóta sem találkozott és telefonon sem beszélt velük. Írott, video- vagy hangkazettára vett utasításait futárok kézbesítik. Huszein nem használ telefont vagy telefaxot, mert attól tart, hogy az amerikaiak elfogják és lenyomozzák a hívásokat.

A bagdadi forrás szerint az egyetlen személy ismeri Szaddám Huszein tartókodási helyét ismerti, az fia Kuszáj.