A tömeges ukrán éhhalál miatt követelnek bírósági ítéletet

2008.11.23. 11:33
A tudatos népirtásként elismert, mesterségesen gerjesztett éhínség (ukránul holdomor) 75. évfordulóján az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője azt követelte, hogy bírósági ítélet mondja ki a sztálini rezsim bűnösségét. A szovjet vezér gépezete ugyanis tudatosan éheztette az ukránokat, hogy megtörje nemzeti öntudatukat.

Ukrajnában szombaton egész napos rendezvénysorozattal emlékeztek meg a világ egyre több országa által az ukrán nemzet elleni népirtásként elismert Holodomor (ukránul éhínség) 75. évfordulójáról. Valentin Navilajcsenko, az ukrán titkosszolgálat vezetője szerint bírósági úton kell elégtételt venni a múlt század harmincas éveiben gerjesztett ukrajnai éhínségért.

"Bírósági eljárást kell lefolytatni, s a nemzetközi jognak megfelelően elítélni a népirtás szervezőit és végrehajtóit, a rendelkezésre álló dokumentumokat és tanúvallomásokat alapul véve", nyilatkozta az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke. A tárgyalás során pedig egy hivatalos állami vádlónak kell képviselnie a népirtás áldozatainak és elszenvedőinek az érdekeit.

A Holodomor 75. évfordulójáról megemlékező, állami szinttű kijevi rendezvényeken számos ország (többek között Lengyelország, Lettország, Litvánia és Grúzia) államfői szinten képviseltette magát. A központi megemlékezésen George W. Bush jelenlegi, és Barack Obama megválasztott amerikai elnök üzenetét is felolvasták. Illetve Rómában, Nápolyban és Milánóban is szentmisét mutattak be a helyi ukrán közösség részvételével.

Az ukrán történelem egyik legszörnyűbb fejezetét 1932 áprilisa és 1933 októbere között írták, amikor rettenetes éhínség mintegy 7-10 millió ember életét oltotta ki. A történelmi források bizonyítják, hogy a szovjet rezsim Sztálin parancsára kiéheztetéssel akarta kiirtani az ukrán népből a nemzeti önazonosság csíráját.

Szemtanúk szerint a szovjet katonák házról házra járva kobozták el a családoktól az élelmet. A szovjet hadsereg lezárta a falvakból kivezető utakat, hogy a lakosság ne juthasson el a városokba. A begyűjtött élelmiszert Oroszország belsejébe szállították, ahol a cukorrépát és kukoricát például a sertésekkel etették fel.

Viktor Juscsenko ukrán államfő az elmúlt években kiterjedt kampányt folytatott, hogy a nemzetközi közvélemény a kommunista rezsim által az ukrán nemzet ellen elkövetett - a Holocaustnak megfelelő - népirtásként ismerje el a Holodomort.