Szilárda
-4 °C
2 °C

Milicista múltja miatt mondott le egy holland miniszter

2002.07.24. 13:59
Alig pár órával hivatalba lépése után lemondani kényszerült az új holland kormány egyik minisztere. Az asszony a suriname-i katonai diktatúrában betöltött szerepe kapcsán keveredett hazugságba. Távozását a miniszterelnök magától értetődőnek nevezte.
Nem sokkal miniszteri széke elfoglalása után, kedden lemondott Philomena Bijlhout holland családügyi miniszter. A politikus asszonynak azért kellett megválnia posztjától, mert tisztséget töltött be szülőhazája, a dél-amerikai Suriname katonai diktatúrájában, még a hírhedt 1982-es politikai gyilkosságok után is. Bijlhout a populista Pim Fortuyn Listájának (LPF) tagjaként került a kormányba.

'Decemberi gyilkosok'

Biljhout azután mondott le, hogy az RTL-4 csatorna olyan képeket mutatott be, amelyeken az asszony a Suriname-i katonai uniformisban pózol. A képek 1983-ban készültek, és azt bizonyítják, hogy a Biljhout még akkor is tagja volt a Desi Bouterse vezette milíciának, miután az 1982 decemberében kivégezte a diktatúrát ellenzők 15 vezetőjét.

A lemondás magától értetődő

A politikus sohasem tagadta, hogy pozíciót vállalt a diktatúra idején, de eddig azt állította, hogy azt még az 1982-es gyilkosságok előtt otthagyta. Mostani döntését azzal indokolta, hogy nem tájékoztatta pontosan Jan Peter Balkenende miniszterelnököt múltjáról, és ezzel nem szeretné az új kabinet munkáját terhelni. A kereszténydemokrata miniszterelnök elfogadta a lemondást, és "magától értetődőnek" nevezte azt.

Törékeny koalíció

Elemzők szerint az eset egy újabb bizonyítéka a koalíció törékenységének. (Balkenende koalíciós kormányában kulcsszerepe van a kormányzásban tapasztalatlan LPF-nek.) A kereszténydemokraták siettek leszögezni, hogy egyedi esetről van szó, ami nem veszélyezteti a koalíció stabilitását, jelentette a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!