Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemondott a holland kormány

2002.10.16. 16:45
A koalíción belüli ellentétek miatt szerdán lemondásra kényszerült a nem egész három hónapja hivatalban lévő holland kormány. Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Dánia külügyminisztere szerint a az EU bővítése a kormányválság ellenére folytatódik.
A második világháború óta ez a legrövidebb életű kormánya Hollandiának. A választásokat követő 87. napon Jan-Peter Balkenende miniszterelnök megkérte a királynőt, hogy fogadja el a kormány lemondását. A kiváltó ok a jobboldali populista Pim Fortuyn párt két miniszterének lemondása volt.

Eduard Bomhoff egészségügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes, és a gazdasági miniszter Herman Heinsbroek szerdán bejelentette, nem kívánnak tovább részt venni a kormány munkájában. A lemondás oka, hogy súlyos vitába keveredtek pártjuk vezetését illetően. A vita odáig fajult, hogy már csak a sajtón keresztül üzengettek egymásnak, ezért a helyzet tarthatatlansága miatt a frakció felszólította őket a távozásra.

Az utolsó csepp

A holland kormány három párt, a kereszténydemokrata CDA, a liberális VVD, és a választások előtt meggyilkolt Pim Fortuyn pártjának koalíciójából állt. A CDA és a VVD megelégelte a Fortuyn párt botrányait, ezért a koalíció felmondása mellett döntött. A VVD elnöke Gerrit Zalm közölte, új választások kiírását követelik, ugyanis nem hajlandóak tovább kormányozni az LPF-el. Balkenende is úgy nyilatkozott, hogy olyan körülmények között nem lehet dolgozni, amikor "két ember képtelen egy légtérben meglenni egymással". Ezzel a két lemondott miniszterre utalt, de jelezte a párt többi tagjától sem álltak távol a hasonló botrányok.

Jelenleg két forgatókönyv lehetséges. Vagy egy ügyvivő testület veszi át a kormány feladatait, és előrehozott választásokat írnak ki, vagy új, kisebbségi kormányt formálva a CDA, és a VVD kormányoz tovább.

A felmérések szerint egy előrehozott választás ismételten a CDA győzelmét hozná, de a Fortuyn pártból kiábrándult szavazók miatt a kerszténydemokratáknak elegendő lenne VVD-vel kötött koalíció is a többségi kormányzáshoz.

Nem befolyásolja az EU-bővítést

Per Stig Moller, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Dánia külügyminisztere szerdán kijelentette: meggyőződése, hogy az unió bővítése a holland kormányválság ellenére folytatódik. "Biztos vagyok abban, hogy Hollandia nem veszi magára annak a felelősségét, hogy meghiúsítsa a bővítést és a második világháborúból visszamaradt sebek begyógyítását" - mondta Moller újságíróknak, miután Günther Verheugennel, az EU bővítési biztosával tárgyalt a dán fővárosban. Verheugen úgy fogalmazott: "Most már olyan közel vagyunk, hogy alig valószínű, hogy egy ország azt mondja, érvénytelen minden, amit eddig csináltunk."

A távozó holland kormány három pártja közül kettő ténylegesen bírálja az Európai Bizottságnak azt a szándékát, hogy tíz új tag előtt nyissa meg az unió kapuit. A kormány néhány minisztere pedig megkérdőjelezte, hogy Lengyelország, Litvánia, Lettország és Szlovákia kellően felkészült lenne a csatlakozásra. A holland kormány korábban azt is szorgalmazta, hogy a 2004-re tervezett bővítést előzze meg az uniós agrárpolitika reformja. A lemondott holland kormány külügyminisztere, Jaap de Hoop Scheffer szerdán úgy vélte: a bővítéssel kapcsolatos uniós döntések folyamata nem fog lefékeződni attól, hogy Hollandiának pillanatnyilag csak ügyvivő kormánya van. "Az EU nem fog Hollandiára várni" - mondta.

Brüsszeli diplomaták véleménye szerint sok függ attól, hogy Jan Peter Balkenende miniszterelnöknek - aki ügyvivőként valószínűleg helyén marad - lesz-e törvényes felhatalmazása és politikai támogatottsága ahhoz, hogy támogassa a bővítést a jövő heti brüsszeli EU-csúcson. Ezen arról is döntést kell hozni, hogy az unió mekkora mezőgazdasági és regionális fejlesztési támogatást ajánljon fel az újonnan belépő tagoknak.

Günther Verheugen csütörtökön utazik Hágába, hogy tájékoztassa a holland parlamentet Brüsszel vonatkozó ajánlásairól. Uniós diplomaták szerdán a Reuters hírügynökségnek név nélkül nyilatkozva csalódottságnak adtak hangot amiatt, hogy az unió bovítését befolyásoló szombati ír népszavazás mellett most újabb váratlan akadály nehezítheti meg a bovítési döntések december közepéig való meghozatalát.