Mátyás
1 °C
15 °C

Lemondásra szólítják fel az ausztrál főkormányzót

2003.05.07. 17:43
Lemondásra szólították fel Peter Hollingworth ausztrál főkormányzót, miután kiderült, hogy még érsek korában segített egy zaklatási ügy eltussolásában. A főkormányzó bocsánatot kért a történtekért, de a szavazók háromnegyede szívesen lapátra tenné.
A nyilvánosságra hozott jelentés szerint Peter Hollingworth ausztrál főkormányzó még az 1990-es évek elején segített több szexuális zaklatási ügy eltussolásában. Az egyik esetben Hollingworth, az anglikán egyház Brisbane-i érsekeként nem távolította el a gyerekeket rendszeresen molesztáló papot, hanem engedte tovább dolgozni. A gyermekeket zaklató pap azóta rács mögött ül.

Hollingworth elismerte, hogy "követett el hibákat az ügy kapcsán". Hozzátette, hogy bocsánatot kér az áldozatoktól, és ma már másképpen cselekedne, jelentette a CNN.

Mondjon le!

Ennek ellenére miniszterek, vallási vezetők és az ausztrálok többsége is azt követeli, hogy Hollingworth mondjon le főkormányzói tisztségéről. Alexander Downer ausztrál külügyminiszter szerint Hollingworth-nak sürgősen el kell gondolkoznia azon, hogy valóban megfelel-e a főkormányzósággal kapcsolatos elvárásoknak. Hozzátette, hogy a főkormányzónak önállóan kell meghoznia döntését. John Howard miniszterelnök kijelentette, hogy nem bocsátja el Hollingworth-ot, de nem is védi meg, mint tette a botrány 2002-es kirobbanásakor. A közvélemény-kutatások szerint a szavazók 76 százaléka szerint a főkormányzónak mennie kell.

A főkormányzóság

Az ausztrál alkotmány szerint az ország vezetője a mindenkori brit uralkodó, jelenleg II. Erzsébet. A főkormányzó a királynő képviselője Ausztráliában, így formálisan Hollingworth az ország vezetője. A főkormányzóság a legmagasabb kinevezéssel elérhető tisztség az országban, amelyre a miniszterelnök az uralkodó egyetértésével nevez ki valakit. A felmentést ugyancsak a miniszterelnök kezdeményezheti.