Angelika
-4 °C
3 °C

A Vatikán bezárta levéltárát a holokauszt-kutatók előtt

2001.07.24. 11:24
Zsidó és katolikus történészek felfüggesztették kutatásukat a Vatikán holokausztban betöltött szerepéről, mert a katolikus egyház vezetése nem engedélyezte bizonyos iratok áttekintését. A Vatikán nem reagált a kutatás felfüggesztésére.

A Zsidó Világkongresszus hétfőn New Yorkban bejelentette: a zsidó és katolikus történészekből álló, a Vatikán holokausztban betöltött szerepét vizsgálni hivatott kutatócsoport felfüggeszti tevékenységét, miután a katolikus egyház nem engedélyezett bizonyos történelmi iratokhoz való hozzáférést. A Szentszéket döntésükről írásban tájékoztatták. A BBC által idézett levél szerint a kutatócsoport nem tarthatja fenn szavahihetőségét, ha a Vatikán nem adja ki a kért anyagokat.

XII. Pius, az ellentmondásos pápa

A két felekezet tagjaiból álló kutatócsoport 1999-ben alakult azzal a céllal, hogy a második világháború pápájának, XII. Piusnak ellentmondásos és a két felekezet között feszültséggócnak számító tevékenységét kivizsgálják. A pápát azzal vádolták, hogy tudott a zsidók likvidálásáról, és semmit sem tett ennek megakadályozására.

A kutatók abban bíztak, hogy a Vatikán átad számos iratot, közöttük a hivatalos levelezés egy részét is. Ennek ellenére a Vatikán hétfőn közzétett levele szerint az 1923-as év anyagain kívül az archívum többi éveinek iratai "technikai okok miatt" nem elérhetőek.

Mélységes erkölcsi kudarc

A Zsidó Világkongresszus szóvivője, Elan Steinberg a Szentszék mélységes erkölcsi kudarcának minősítette a levéltárak megnyitásának megtagadását. A kutatók most annak a módját keresik, hogyan lehetne a tudományos munkát folytatni. A Vatikán egyelőre nem reagált a kutatás felfüggesztésére.