Emőke
-4 °C
9 °C

Németországban is házasodhatnak az egyneműek

2001.07.18. 13:50
A német alkotmánybíróság szerdán 5:3 szavazati arányban elutasította három tartomány keresetét, így augusztus 1-jén hatályba léphet az egynemű házastársak státusát és jogait szabályozó, tavaly decemberben elfogadott törvény.
Augusztus 1-jén hatályba léphet az egynemű házastársak státusát és jogait szabályozó törvény
A három konzervatív, CDU-, illetve CSU-kormányzatú tartomány (Bajorország, Szászország és Türingia) arra hivatkozva kívánta elhalasztatni a törvény életbe lépését, hogy rámutatott: a melegek és leszbikusok párkapcsolatát a különnemű párok házastársi viszonyával egy szintre emelve a törvényhozás megsértette az ország alkotmányát. Annak 6. cikke ugyanis világosan leszögezi, hogy a házasság és a család, mint a társadalom legfontosabb, legkisebb alkotóeleme különleges védelmet élvez. Márpedig két egynemű ember kapcsolata nem minősíthető családnak, így nem érdemli ki a fokozott törődést és védelmet.

A decemberi törvény értelmében egynemű párok anyakönyvi hivatalban vagy községházán kérhetik tartós párkapcsolatuk hivatalos bejegyzését; ennek nyomán az élet számos területén a különnemű házaspárokéival azonos jogokat fognak élvezni. Fölvehetik egymás családnevét, a túlélő partner pedig automatikusan örökösévé válik az elhunytnak.

A döntést ismertető bíró hangsúlyozta: az alkotmánybíróság nem foglalkozott azokkal az érvekkel, amelyek a törvény alkotmánysértő jellegére vonatkoztak. A mérlegelés, illetve a döntés szempontjából az volt mérvadó, hogy a hatályba lépés elhalasztásának jogi és anyagi következményei nagyobb súllyal esnének latba, mint annak a lépésnek a folyományai, ha később a testület - az érdemi érveket mérlegre téve - esetleg mégis alkotmányba ütközőnek találná a törvényt vagy annak bizonyos pontjait.