Bernadett
-2 °C
4 °C

Kérlelhetetlen harc indul a homofóbia ellen

2004.02.20. 09:09
A gyűlöletbűntettek irányában meghirdetett zéró tolerancia jegyében Franciaország földjén bűncselekmény lesz a homoszexuálisok sértegetése is. Nemrég egy banda benzinnel lelocsolta és meggyújtotta a 35 éves Sebastien Nouchet-t, akinek egyetlen bűne, hogy homoszexuális és 15 éve nyíltan, de csendben együtt él azonos nemű kedvesével. A férfi azóta is kómában fekszik.
A francia hatóságok a legmagasabb szinten üzentek hadat a homoszexuálisokkal szembeni gyűlölködésnek, miután hónapokig tartó nyilvános sértegetés, megalázás, fizikai zaklatás és egy fojtogatási kísérlet után önjelölt erkölcscsőszök majdnem elevenen elégettek egy meleg fiatalembert az észak-franciaországi Pas-de-Calais-ban.

A példa

A banda benzinnel lelocsolta és meggyújtotta a 35 éves Sebastien Nouchet-t, akinek egyetlen bűne, hogy homoszexuális és 15 éve nyíltan, de csendben együtt él azonos nemű kedvesével, a 38 éves Patrice Jondreville-jel. A saját kertjében megégetett Sebastien már egy hónapja kómában fekszik harmadfokú égési sérülésekkel.

A kegyetlen bűncselekmény nagy megrendülést és a legfőbb francia hatóságok példa nélkül álló erélyes reakcióját váltotta ki. A brutális támadás után a jobboldali kormány igazságügyi minisztere, Dominique Perben bejelentette, hogy külön jogszabályt készít elő a homoszexuálisok ellen elkövetett bűncselekmények üldözésére, beleértve a szóbeli sértegetést is. A miniszter azt ígérte, hogy a homofóbia ügyében ugyanolyan kérlelhetetlen lesz, mint az antiszemitizmus vagy a rasszizmus elleni harcban.

Kérlelhetetlen harc lesz

Dominique Perben szerint nagyon fontos, hogy világos büntetési tételek fenyegessék a melegekkel szembeni gyűlölködőket és rendszeresen bírósági eljárások induljanak az ilyen ügyekben. Kijelentette, hogy kérlelhetetlen harcot fog vívni a homofób kifejezések, erőszakcselekmények és megnyilatkozások ellen.

Jacques Chirac francia köztársasági elnök a majdnem kínhalált halt meleg fiatalember élettársának írt levelében fejezte ki mély felháborodását, visszataszító bűncselekménynek nevezte a történteket és a felelősök példás megbüntetését ígérte. Jean-Pierre Raffarin kormányfő szintén levélben biztosította együttérzéséről a megégetett homoszexuális férfi élettársát.

- Ez az első eset Franciaországban, hogy az állam legfelsőbb szintjén reagáltak egy homoszexuálisokkal szembeni gyűlöletcselekményre - állapította meg Christophe Girard, a párizsi főpolgármester kulturális tanácsosa, elkötelezett meleg polgárjogi harcos.

A 2003 márciusában megreformált francia btk súlyosbító körülményként kezeli a homofób indítékot olyan bűncselekmények esetében, mint az emberölés, a kínzás, az erőszak vagy szexuális erőszak, a homofóbiát üldöző külön törvény azonban eddig nem létezett. Az igazságügy-miniszter megerősítette, hogy a francia kormány külön hatóságot állít fel a diszkrimináció elleni küzdelemre és ezen belül már megalakult egy, a homofóbiával foglalkozó munkacsoport.

Az antidiszkriminációs hatóság felállításával is jelzi Párizs, nem tűri, hogy bármiféle megkülönböztetés érje Franciaországban az embereket etnikai, vallási hovatartozásuk, nemük, fogyatékosságuk, koruk, egészségi állapotuk vagy szexuális vonzódásuk miatt. E 11 független személyiségből álló főhatóság egy éven belül megkezdi működését és odafigyel minden visszaélésre, jelentős jogkörrel és operatív eszközökkel is rendelkezik majd, hogy érvényt szerezzen a törvénynek. Az áldozatok vagy a tanúk közvetlenül is kérhetik tőle a közbeavatkozást, és segítségét a peres eljárások megindításához.