Piroska
3 °C
3 °C

Ezerháromszáz gyermeket öltek meg a hatóságok Hondurasban

2002.08.30. 06:31
Több mint ezer fiatalt öltek meg az elmúlt négy évben a hondurasi hatóságok. A rendőrök rendszeresen kínoztak gyermekeket és fiatalkorúakat elektromos árammal. A gyilkosságokat az állami hírközlő szervek rivális bandák leszámolásaira fogták.
Közel 1300 gyermeket gyilkoltak meg 1998-2002 között Hondurasban a rendőrség - áll több hondurasi emberi jogi szervezet az Amerikai Államok Szervezetéhez (AÁSZ) benyújtott jelentésében. A gyilkosságokról szóló iratok között számos fiatal vallomása is megtalálható, akiket életveszélyesen megfenyegettek, illetve elektromos árammal kínoztak a rendőrség fővárosi Core 7 központjában.

Gyilkoltak a rendőrök

Egy anya vallomása szerint gyermekét 2002 májusában őrizetbe vették, majd másnap minden magyarázat nélkül holtan adták ki a szülőknek. A jelentés szerint az esetek jelentős részében rendőrök, katonák, illetve titkosrendőrök követték el a gyilkosságokat.

A bandákra fogták a gyilkosságokat

Sok áldozat fiatalkorú bandákhoz tartozott, rájuk Uzi géppisztollyal felfegyverzett rendfenntartó egységek vadásztak. Szemtanúk feljegyezték az osztagok gépkocsijainak a rendszámait - ezek a rendszámok a hadsereg illetve a titkosrendőrség autóparkjához tartoznak. Az állami ellenőrzés alatt lévő hírközlő szervek rendszeresen a bandák többi tagját állították be társaik gyilkosaiként.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!