Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ezerháromszáz gyermeket öltek meg a hatóságok Hondurasban

2002.08.30. 06:31
Több mint ezer fiatalt öltek meg az elmúlt négy évben a hondurasi hatóságok. A rendőrök rendszeresen kínoztak gyermekeket és fiatalkorúakat elektromos árammal. A gyilkosságokat az állami hírközlő szervek rivális bandák leszámolásaira fogták.
Közel 1300 gyermeket gyilkoltak meg 1998-2002 között Hondurasban a rendőrség - áll több hondurasi emberi jogi szervezet az Amerikai Államok Szervezetéhez (AÁSZ) benyújtott jelentésében. A gyilkosságokról szóló iratok között számos fiatal vallomása is megtalálható, akiket életveszélyesen megfenyegettek, illetve elektromos árammal kínoztak a rendőrség fővárosi Core 7 központjában.

Gyilkoltak a rendőrök

Egy anya vallomása szerint gyermekét 2002 májusában őrizetbe vették, majd másnap minden magyarázat nélkül holtan adták ki a szülőknek. A jelentés szerint az esetek jelentős részében rendőrök, katonák, illetve titkosrendőrök követték el a gyilkosságokat.

A bandákra fogták a gyilkosságokat

Sok áldozat fiatalkorú bandákhoz tartozott, rájuk Uzi géppisztollyal felfegyverzett rendfenntartó egységek vadásztak. Szemtanúk feljegyezték az osztagok gépkocsijainak a rendszámait - ezek a rendszámok a hadsereg illetve a titkosrendőrség autóparkjához tartoznak. Az állami ellenőrzés alatt lévő hírközlő szervek rendszeresen a bandák többi tagját állították be társaik gyilkosaiként.