Krisztina
18 °C
24 °C

Látogatható lesz Honecker hűlt helye

2008.07.27. 11:48
Új idegenforgalmi látványossággal gazdagodik Németország legkeletibb tartománya, Brandenburg. Augusztustól látogatható lesz a hajdani Német Demokratikus Köztársaság párt és állami vezetői számára 1983-ban átadott atombunker.

Augusztus 2-től, átmenetelig megnyitják a nagyközönség előtt Prendenben az Erich Honecker és legszorosabb munkatársai részére 1978 és 1983 között megépített többszintes atombunkert, adta hírül vasárnap az RBB regionális tévéállomás.

Az NDK párt és állami irányítójának - az 1994-ben chilei emigrációban, 82 évesen elhunyt - Honeckernek és vezető kommunista kádereinek negyedszázada átadott, titkos katonai bázisa Berlintől 40 kilométerre északra fekszik.

Az egyelőre csak 3 hónapon át látogatható biztonsági komplexumban idegenvezetők kísérik a hidegháborús korszak kelet-németországi vadhajtásaira kiváncsi turistákat.

A szervezők szerint, szeptemberben, októberben számos iskolai diákcsoport is felkeresi majd a prendeni atombunkert. Ez azért is lenne fontos, mert a július végén nyilvánosságra hozott felmérések azt tükrözik, hogy 18 esztendővel a két német állam újraegyesítése után, nagyon kevés valós információjuk van a fiataloknak, a térképekről eltűnt és az NSZK-ba beolvadt hajdani NDK-ról.