Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Terhessége miatt bocsátotta el alkalmazottját a hongkongi magyar főkonzul?

2001.04.26. 14:18
Egy öthónapos terhes nő azzal vádolja a hongkongi magyar főkonzult, hogy jogtalanul bocsátotta el. A volt Fülöp-szigeteki alkalmazott szerint Vizi László terhessége miatt mutatott neki ajtót, valamint ingyen és jogtalanul túlóráztatta - írja csütörtöki számában a South China Morning Post internetes kiadása. A diplomata az Indexnek tagadta a vádakat, állítása szerint mindössze arról van szó, hogy az asszony rosszul dolgozott. A munkaügyi bíróság egyelőre nem döntött az ügyben.
A negyvenéves Nanette Cajayon azzal vádolja a hongkongi magyar főkonzult, hogy jogtalanul, terhessége miatt bocsátotta el alkalmazásából. Az öthónapos terhes asszony Vizi László otthoni alkalmazottja volt. Cajayon szerint Vizi és felesége egy ideig kedvesek voltak hozzá, de amikor észrevették, hogy terhes, "megváltoztak", különféle papírokat írattak vele alá, és végül kirúgták.

Nanette Cajayon a főkonzul otthoni alkalmazottja volt
fotó: South China Morning Post
A főkonzul tagadja, hogy azért rúgta volna ki az asszonyt, mert terhes. Egyszerűen arról volt szó, hogy nem dolgozott rendesen, a "különféle papírok" pedig írásbeli feddések voltak - mondja. Vizi az Indexnek úgy vélekedett, hogy Cajayon - aki Fülöp-szigeteki állampolgár - úgy akarja meghosszabbítani hongkongi vízumát, hogy megpróbálja őt kegyetlen munkaadónak beállítani. Amennyiben ugyanis megszűnik a munkaszerződése, úgy két héten belül el kell hagynia az országot. Vizi szerint az ügy görgetésével az asszony időre és pénzre számít.

Cajayon azzal is vádolja Vizit, hogy gyakran kellett túlóráznia, és ezért nem fizették meg. Bár a munkaszerződése szerint legálisan csak Vizi otthonában dolgozhatott, mint mondja, gyakran kellett dolgoznia a magyar konzulátuson is. Azt állítja, hogy hivatalos munkaszerződése mellett, amely alapján kiállították számára a bevándorlási hivatalban a munkavállalási engedélyt, még egy szerződést alá kellett írnia a konzulátus számára, amiről a bevándorlási hivatal nem tudott. Vizi szerint ez az utóbbi szerződésre mindössze a hazai rendelkezések miatt volt szükség: alkalmazottját a konzulátus fizeti, ezért kellett, hogy legyen valamilyen írásos nyoma a konzulátoson is annak, hogy Cajayon nála dolgozik.

"Nálam dolgozik. Néha bejön a konzulátusra, hogy felvegye a fizetését, és esetleg elmosson pár csészét. Ezt azért nem nevezném munkának" - mondta Vizi a South China Morning Postnak. Az Indexnek nyilatkozva a főkonzul az asszony összes, túlóráztatásra és elmaradt bérre vonatkozó vádját tagadta. Elmondta, hogy a munkaügyi bíróságon bemutatta az összes szükséges bizonyítékot: a szerződéseket, és írásos feddéseket még azelőttről, hogy a nő teherbe esett volna. Szerinte pusztán ez bizonyítja, hogy Cajayonnak nem terhessége miatt mondtak fel.

A bíróság egyébként még nem döntött, de felajánlották az asszonynak, hogy elégedjen meg a felmondásból adódó természetes juttatásokkal.

Horváth Gábor külügyi szóvivő az Indexnek elmondta, hogy a főkonzul előzetesen tájékoztatta a munkaügyi hatóságot az alkalmazottal kapcsolatosan felmerült problémákról. Arra a kérdésre, hogy Vizi esetleges elmarasztalása milyen következményekkel járna, a szóvivő nem tartotta időszerűnek válaszolni.