Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

A britek számítanak a magyar békefenntartókra

2003.04.29. 13:15
A Budapesten tárgyaló brit védelmi miniszter kiválónak nevezte az Egyesült Királyság és Magyarország együttműködését a NATO-ban. Kovács László külügyminiszter szerint fontos, hogy minél hamarabb a parlamenti napirendre kerüljön a magyar békefenntartók Irakba küldéséről szóló javaslat.
Az Egyesült Királyság azt szeretné, ha az iraki békefenntartás minél szélesebb nemzetközi koalícióban jönne létre, ugyanakkor tiszteletben tartja a magyar parlament hétfői döntését, amellyel nem támogatta a kérdés sürgős tárgyalását, mondta Geoffrey Hoon brit védelmi miniszter kedden Budapesten. A brit politikus hangsúlyozta: London nagyra értékeli Magyarország Irakkal kapcsolatos eddigi magatartását, és várakozással tekint a további együttműködés felé.

Kérdésre válaszolva elmondta: az Egyesült Királyság támogatja, hogy az ENSZ fontos szerepet kapjon az iraki újjáépítési program beindításában. Az ENSZ fontos döntéseket hozhat olyan kérdésekben, amilyen az Olajért élelmiszert program újraindítása, az Irakkal szembeni szankciók feloldása és általában az újjáépítés ügye - jelentette ki Geoffrey Hoon. Hozzáfűzte: az Egyesült Királyság konstruktívan igyekszik hozzájárulni az e tárgyban New Yorkban jelenleg is zajló tárgyalásokhoz.

Újból napirenden a békefenntartás

A Honvédelmi bizottság megszavazta
Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága keddi ülésén hosszas vita után, 11 igen és 8 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak találta az iraki válság rendezése érdekében tett erőfeszítésekhez történő magyar katonai hozzájárulásról szóló határozati javaslatot. A javaslat elfogadásával a parlament hozzájárulna egyebek közt ahhoz, hogy az iraki válság rendezése érdekében folytatott műveletek elősegítése érdekében egy legfeljebb 300, váltási időszakban 600 fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingens utazzon hat hónapra Irakba.
A sajtótájékoztatón megjelent Kovács László külügyminiszter elmondta: a kormány jövő hétfőn ismét megkísérli az iraki békefenntartásban történő magyar részvételt célzó előterjesztés napirendre tűzését az Országgyűlésben. Mint mondta, nem akarja megelőlegezni, mivel járna, ha a Fidesz a jövő héten sem méri fel "saját felelőtlensége" következményeit. Azt is megjegyezte Kovács László, hogy szerinte a magát békepártinak nevező Fidesz-frakció számára fontosabb a kormánnyal való szembenállás, mint hozzájárulni az iraki békefenntartáshoz. Mint elhangzott a békefenntartás mielőbbi elkezdése azért is rendkívül fontos, mert a béke és a közrend stabilizálásával indulhat csak meg az iraki újjáépítés szakasza és a humanitárius segélyek helyszínre juttatása.

Nagy-Britannia és az EU-bővítés

Kovács László kitért arra: elképzelhető, hogy a brit parlament elsőként ratifikálja az EU-bővítést. Elmondta Geoffrey Hoonnak, hogy hamarosan befejeződik a kedvezménytörvény módosítását előkészítő egyeztetés. A jogszabály eurokonform lesz, azaz a 2004. május 1-jei EU-csatlakozás után sem kell módosítani - hangsúlyozta Kovács László.

Mindkét fél kitűnőnek nevezte a magyar-brit kapcsolatokat, és a benne rejlő további lehetőségek kiaknázását szorgalmazta. Mint elhangzott, ezt segítheti elő Tony Blair kormányfő tervezett magyarországi látogatása is. Geoffrey Hoon szerint az Egyesült Királyság és Magyarország között a NATO-ban kiváló az együttműködés, és hasonlóan jó kapcsolatokra számít az Európai Unión belül is.