Edit
15 °C
29 °C

Horvátországban akar gépet eltéríteni az al-Kaida?

2003.07.31. 18:53
Az Egyesült Államok figyelmeztette Olaszországot, hogy a terroristák Európában ismételhetik meg a 2001. szeptember 11-ei támadást. A Corriere della Serában közölt dokumentum szerint Olaszországban tevékenykedő terrorista sejtek logisztikai támogatást nyújthatnak a merénylet kiterveléséhez.
Lapértesülés szerint az Egyesült Államok figyelmeztette Olaszországot, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat olasz útlevéllel utazó tagjai Horvátországban megkísérelhetnek eltéríteni egy repülőgépet, amelyet valamely térségbeli amerikai érdekeltségbe vezetnének. A Corriere della Sera című olasz napilap csütörtöki jelentése szerint az említett figyelmeztetés részét képezte annak a hírszerzési értesüléseket tartalmazó dokumentumnak, amelyet az Egyesült Államok néhány nappal ezelőtt adott át Olaszországnak.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium a hét elején megerősítette, hogy az al-Kaida ötfős csoportjai állítólag újabb gépek elrablását és épületekbe történő belevezetését tervezik - hasonlóan az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én elkövetett gépeltérítéses merényletekhez. Tizenkilenc terrorista akkor négy utasszállító repülőgépet terített el. A terrortámadások több mint 3000 halálos áldozatot követeltek és földig rombolták a New York-i Világkereskedelmi Központot.

Az Olaszországnak átadott amerikai figyelmeztetés azt sugallta, hogy a támadás még idén nyáron bekövetkezhet az Egyesült Államok keleti partvidékének városaiban, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Ausztráliában - fűzte hozzá a Corriere della Sera. Az újság szerint a dokumentum tartalmazza azt is, hogy Olaszországban tevékenykedő terrorista sejtek logisztikai támogatást nyújthatnak a merénylet kiterveléséhez.