Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Magyar megrendelésre ölhették meg Szalmáékat

2005.02.04. 09:34
Több évvel ezelőtt a rendőrség látókörébe került Szalma Nándor, akit családjával együtt bérgyilkosok öltek meg Horgoson. Az apa neve egy 1997-ben elkövetett szegedi robbantás kapcsán volt ismerős a rendőrök előtt. A szerb rendőrség információkat kér Magyarországtól.
A szerb rendőrség konkrét információk ellenőrzését kéri a magyar hatóságoktól a délvidéki Horgoson történt családirtásról. Ezzel válaszolt a szerb rendőrség a magyarok csütörtöki, együttműködésre vonatkozó kérdéseire. Garamvölgyi László elmondta, a munkát a magyar fél már meg is kezdte. Amint ellenőrizték az adatokat, átadják azokat a szerb nyomozóknak, akik igényt tartanak az együttműködésre.

Garamvölgyi László ugyanakkor nem kívánta megerősíteni azokat a korábbi értesüléseket, hogy üzleti leszámolás áll az ügy hátterében, de mint mondta: ebbe az irányba is kiterjesztették a nyomozást.

A Blikk megtudta, hogy már kilenc évvel ezelőtt a rendőrség látókörébe került Szalma Nándor. Az apa neve egy szegedi robbantás kapcsán volt ismerős a rendőrök előtt. Még 1997 egy szegedi szórakozóhely előtt felrobbantottak egy Mercedest. A lap úgy tudja, hogy a Szalma törzsvendég volt a klubban és a felrobbantott autó tulajdonosát is jól ismerte. Ettől kezdve a rendőrség figyelte Szalmát, de állítólag semmi nem utalt arra, hogy komoly bűnözői társulásokba keveredett.

Szerb források szerint a gyilkosságnak magyar megrendelői és szerb, háborút is megjárt végrehajtói lehettek. A rendőrök szerint erre utal, hogy a háborús veteránok a horgosi mészárláshoz hasonló módszerekkel gyilkoltak a 90-es években a boszniai vérengzések során.

Csütörtök délután magyar nyelvű, római katolikus liturgiájú szertartáson vett búcsút mintegy ezerötszáz gyászoló a gyilkosság áldozatává vált hattagú magyar családtól.