Konrád
8 °C
26 °C

Horgosi gyilkosságok: nincs még magyarországi szál

2005.02.04. 23:04
A hattagú horgosi magyar család meggyilkolásával kapcsolatban egyelőre nincsenek Magyarországra vezető szálak - mondta Berta László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi igazgatója a közszolgálati televízióban pénteken.

"Nincsenek egyelőre Magyarországra vezető szálak, nem tudok ilyen szálakról beszámolni" - közölte a Péntek Este című műsorban. Berta László a nap folyamán a magyar-szerbiai határon fekvő Kelebián találkozott a szerbiai közbiztonsági szolgálat vezetőjével, és megállapodtak abban, hogy a két ország belügyi szervei együtt fognak működni a gyilkosság felderítésében.

Alkoholt csempészett

A bűnügyi igazgató a két ország belügyi szerveinek együttműködését a határ közelségével magyarázta és azzal, hogy a család magyar származású. Berta László elmondta: a gyilkosság kapcsán az etnikai gyűlöletet mindenképpen ki lehet zárni, hiszen egyetlen olyan információ sem jutott a szerb hatóságok tudomására, ami erre utalna. Beszámolt arról, hogy a meggyilkolt fiatal családfővel szemben évekkel ezelőtt alkoholcsempészet miatt folyt eljárás, más ügyről viszont nincs tudomása.

Beszél a helyszín

Berta László a műsorvezető kérdésére nem tudta megerősíteni, hogy magyar felbujtó áll-e a gyilkosság mögött, mint ahogy arra vonatkozóan sincs információja a rendőrségnek, hogy esetleg magyar bérgyilkosok végeztek volna a család hat tagjával. Közölte: jelenleg is helyszínelést folytatnak a szerb nyomozók, akiket segít az, hogy "beszél a helyszín".

Szombatig helyszínelnek

Horgoson két szomszédos családi házban február 1-jén találtak rá egy magyar család hat tagjának holttestére, közöttük két gyermek tetemére. Az áldozatokat feltételezések szerint 6-7 nappal korábban gyilkolták meg. Belgrádi sajtóértesülések szerint szombaton befejeződik a helyszínelés a meggyilkolt család horgosi otthonaiban, s ezután átveszi az ügyet Jovan Prijic, a szervezett bűnözés ügyében (maffiaperekben) eljáró belgrádi különbíróság főügyésze, mivel felmerült a gyanú, hogy a család a szervezett bűnözés áldozata lett.