Vencel
13 °C
23 °C

Leszakadt testrészekkel sokkol Izrael

2004.02.02. 13:07
Nyilvánosságra hozta a múlt csütörtöki öngyilkos merénylet után készült, a támadás borzalmait bemutató videofelvételt az izraeli kormány. A béketábor egyik képviselője szerint a kabinet "politikai célokra használja a leszakadt testrészeket". Egy politikatudós szerint azonban végre megmutatják az igazságot.
A busz ablakkeretén véres húscafatok lógnak, a kamera lassan egy leszakadt lábra vált, majd megáll egy az utca közepén heverő kézen. Az izraeli kormány három és fél év után döntött egy öngyilkos merénylet után felvett video nyilvánosságra hozatala mellett - írja a Washington Post.

A falat védik

A felejtés eddigi politikájával szemben az izraeli külügyminisztérium honlapjáról letölthető video (kizárólag erős idegzetűeknek) semmit nem takargat. "Csak így juttathatjuk el az üzenetünket a világba" - indokolta a múlt csütörtöki robbantás brutális képsorainak nyilvánosságra hozatalát Gideon Meir, a minisztérium egyik vezető munkatársa. A Post értesülései szerint a döntés összefüggésben lehet az ENSZ hágai Nemzetközi Bíróságán tárgyalt üggyel, melyben a palesztinok a megszállt területeket Izraeltől elválasztó bztonsági fal jogszerűségét kifogásolják.

A felvételek közlése komoly nyilvános vitát is gerjesztett a terrortól megfáradt országban - írja a Post. Az üzenet mindenesetre hatásosnak bizonyult, a videót vasárnapig hatszázezren töltötték le. A külügyminisztérium honlapja csütörtökön, a felvétel kikerülése után átmenetileg elérhetetlenné vált a szerver túlterheltsége miatt.

Megmutatják az igazságot

"A testrészek mutogatása és a felvétel használata politikai célokra gusztustalan" - tiltakozott az izraeli kormány döntése ellen Jeff Halper, az Izraeli Bizottság a Házrombolások Ellen nevű szervezet vezetője. Avraham Diskin, a jeruzsálemi Héber Egyetem politikatudósa szerint azonban éppen az a sajnálatos, hogy eddig nem mutatták meg az erőszak valós borzalmát. "A merényletek médiaprezentációja túlzottan steril, meg kell mutatni a horrort, láttatni kell az igazságot" - nyilatkozta a Postnak.

A csütörtöki terrortámadásról készült felvétel ugyan borzalmas - a metafilter hírblog egyik szerzője szerint borzalmasabb, mint a napalmtól égő vietnami gyerekekről és a Daniel Pearl kivégzéséről készült felvételek együttesen -, a legszörnyűbb jeleneteket azonban kivágták belőle - mondta el a Postnak Ilan Sztulman, a video készítője.

Megőrülne, ha belegondolna

Sztulman az izraeli kormányzat különleges engedélyével forgathat az öngyilkos merényletek helyszínén, a jeruzsálemi robbantások mindegyikéről készített felvételt. "Hosszú ideje dokumentáljuk a támadásokat" - mondta el a Postnak. Eddig azonban csak egyet mutattak be, azt is csak külföldi újságíróknak.

"Szomorúan, de el kell ismernem, hozzá lehet szokni a látványhoz" - nyilatkozott a Postnak nem mindennapi munkájáról Sztulman. "Kialakulnak a védekező reflexek. Ha ez nem történne meg, beleőrülnék. Így is hetekig a merényletekről álmodok" - nyilatkozta.