Mátyás
-6 °C
1 °C

Alkalmatlan vezetők irányítják a katasztrófa-elhárítást?

2005.09.09. 12:39
"Brownie, klafa munkát végeztél" - nyugatatgatta Bush az amerikai katasztrófavédelem, a FEAM igazgatóját. Michael Brownt a Nemzetközi Arab Telivér Szövetségtől igazolták, egyetlen, katasztrófavédelemhez kötődő, hetvenes évekbeli munkahelyén frissen vasalt fehér ingjéről emlékeznek rá.

Túlfényezte magát önéletrajzában Michael Brown, a Szövetségi Mentésirányítási Hivatal (FEMA) igazgatója, írja a Time magazin. Brown a FEMA honlapján közölt önéletrajzában szakmai tapasztalatai között kiemeli, hogy az oklahomai Edmond városigazgatási menedzserének asszisztenseként nagy gyakorlatot szerzett a vészhelyzeti osztályok irányításában.

Mindig öltönyben, frissen vasalt fehér ingben

A Time nyomozása szerint az állítás legalábbis túlzó. Brown a hetvenes évek elején dolgozott a hetvenezres kisváros igazgatási apparátusában, asszisztensként azonban "inkább csak gyakornoki feladatokat végzett" - idézte fel a lapnak Claudia Deakins, a városi önkormányzat szóvivője. Brown egykori főnöke, Bill Dashner sem tudott sokkal többet mondani. "Michael sokat foglalkozott a részletekkel, több beszédet is írt nekem. Nagyon lojális, pontos munkatárs volt. Mindig öltönyben és frissen vasalt fehér ingben járt" - nyilítkozta a Timenak.

Pedig Brown 2003-as igazgatói kinevezése előtt a kongresszusi meghallgatásokon az edmondi évek komoly szerepet kaptak, mivel az egyébként ügyvédként dolgozó, a FEMA előtt a Nemzetközi Arab Telivér Szövetség biztosi posztját betöltő Brownak ezek voltak az egyedüli ilyen irányú tapasztalatai.

Klafa munka, népszerűség-vesztés

Brown és a FEMA munkáját számos kritika érte a Katrina pusztítása után. A túlélők és a politikai közvélemény jelentős része is a FEMA-t és vezetőjét tartja a lassú reagálás felelősének. Lemondását még republikánus törvényhozási képviselők is követelik, írja a Reuters.

Bush elnök ezzel szemben kiállt a 2000-es elnökválasztási kampányban a stábját erősítő Brown mellett. "Brownie, klafa munkát végeztél" - bíztatta.

Beosztottjának feldícsérése azonban nem segített saját megítélésén. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az elnök megítélése a Katrina pusztítása után mélypontra zuhant. A Pew Research adatai szerint a megkérdezettek 67 százaléka szerint Bush többet tehetett volna a mentési munkák gyorsításáért, mindössze 28 százalék hiszi, hogy Bush minden tőle telhetőt megtett.

Bush népszerűségi indexe négy százalékpontos esés után negyven százalékra, eddigi mélypontjára zuhant.

Hasonló megállapításokra jutott a CBS közvélemény-kutatása is. A szeptember 6-7-én készült felmérés szerint mindössze a lakosság 38 százaléka elégedett azzal, ahogy Bush kezelte a katasztrófát, 58 százalék nem. A Katrina után közvetlenül készített felmérésekben még 54 százaléknyian voltak elégedettek és csupán 12 százaléknyian elégedetlenek.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft