Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Háborús bűnökkel vádolnak két horvát tábornokot

2007.06.18. 13:32
Feltételezett háborús bűnösök elleni per kezdődött hétfőn Horvátországban. Két horvát tábornokot azzal vádolnak, hogy 1993-ban tüzérségi támadást rendeltek el egy szerb falvak ellen, amelyben 28 civil és öt hadifogoly vesztette életét.

Két volt tábornok, az 53 éves Rahim Ademi és a 39 esztendős Mirko Norac áll bíróság előtt. Azzal vádolják őket, hogy az 1991 és 1995 közötti szerb-horvát háborúban tömeggyilkosságot követtek el polgári személyek, illetve szerb hadifoglyok sérelmére Medak környékén. A.

Az ügyet a hágai ENSZ-törvényszék helyezte át Horvátországba. A vádlottak ártatlannak vallották magukat hétfőn a zágrábi megyei bíróságon tartott meghallgatásukon.

A vádirat szerint a tábornokok a szerb lázadók ellen indított kormányoffenzíva idején, 1993 szeptemberében parancsot adtak két, szerbek által lakott dél-horvátországi falu, Citluk és Divoselo tüzérségi támadására. A hadműveletben 28 polgári személy és öt hadifogoly életét vesztette.

Ademi és Norac esete az első, amelyet a volt Jugoszlávia széthullása során kitört háborúkban elkövetett bűncselekmények ügyében eljáró hágai ENSZ-törvényszék átadott Zágrábnak.

Elemzők szerint kulcsfontosságú tényező lehet Horvátország európai uniós csatlakozása szempontjából, hogy a horvát bíróság megfelelően és pártatlanul tud-e eljárni a háborús bűnökkel vádolt tábornokok ügyében.