Szilárda
-4 °C
2 °C

Túszdráma machétával, tartálykocsikkal

2002.07.14. 12:45
Machetákkal és házi gyártású pokolgépekkel tartanak túszul 15 embert a mexikóváros nemzetközi repülőtér építése ellen tiltakozó földművelők Mexikóban. A túszok között egy helyettes államügyész és három állítólagos, riporternek álcázott rendőr is van. Amennyiben nem eresztik szabadon 15 őrizetbe vett társukat, a túszszedők felgyújtanák foglyaikat.
Túszul ejtettek három újabb embert a machetákkal és házilagos pokolgépekkel felszerelt mexikói földművesek, akik az új mexikóvárosi nemzetközi reptér építése ellen tiltakoznak. A gazdák egy előző konfliktus során őrizetbe vett 15 társuk szabadon bocsátását követelik. A parasztok elfoglaltak egy kormányzati épületet a főváros peremén és jelenleg már 15 személyt, köztük egy helyettes államügyészt tartanak fogva.

Álruhás rendőrök

A tiltakozók azt állítják, hogy a szombaton túszul ejtett férfiak valójában rendőrök, akik hamis újságíró igazolvánnyal próbáltak meg a közelükbe férkőzni. A tüntetők szombaton megmutatták a nyilvánosságnak a túszokat, akik azt mondták, hogy jól bánnak velük, de féltik az életüket, ha a rendőrség úgy dönt, hogy megrohamozza az elfoglalt hivatali épületet.

Az AP jelentése szerint mintegy 750 rohamrendőr áll készenlétben San Salvador Atenco peremvárosa körül és a közeli autópályákon, amelyeken napok óta áll a forgalom, mert a tiltakozók kiégett személyautók roncsaival és lopott trélerekkel zárták el az utat. Mintegy ezer környékbeli földműves tüntet csütörtök óta az építkezés ellen.

Felgyújtanák túszaikat

A tiltakozók azzal fenyegetőznek, hogy túszaikat elrabolt benzinszállító tartálykocsikhoz kötözik és felgyújtják azokat, ha a rendőrség megpróbál erőszakkal véget vetni az akciónak. A helyi hatóságokkal nem hajlandók szóba állni, hanem Samuel Ruiz volt püspökkel akarnak tárgyalni, aki már szerzett közvetítői tapasztalatokat a Chiapas állambeli zapatista lázadás során. Követelik azt is, hogy beszélhessenek a szövetségi állam képviselőivel vagy más emberi jogi aktivistákkal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!