Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Megkérdőjelezték a sztálinista diktátor partizánmúltját

2004.11.22. 15:49
Három partizánnak kell igazolnia Enver Hodzsa, a partizánvezérből lett diktátor háborús múltját, követeli az albán kormány. A sztálinista vezér özvegye felháborodott, tiltakozásával Moisiu elnökhöz fordult. Az államfő annak idején, az albán hegyekben megosztotta pokrócát a későbbi zsarnokkal.
#alt# Enver Hodzsa partizánmúltját kérik számon a tizenkilenc éve elhunyt albán diktátor özvegyén, jelentette a BBC. A nyolcvankétéves Nedzsmije Hodzsa felháborodottan utasította el a kormány követelését. Az albán hatalom bizonyítékok hiányában azonban nem hajlandó elfogadni a partizánvezérből lett diktátor háborús veteráni múltját.

Hodzsa asszony szerint sértő, hogy megkérdőjelezik férje múltját. Mint mondta, minden albán ismeri Enver Hodzsa hősi pályáját. A kormány azonban három partizán vallomásához köti a háborús veteráni státus elismerését.

Napalmmal eltörölt emlékek

#alt# Hodzsa asszony felháborodásában még az állam elnökének Alfred Moisiunak is írt, emlékeztetve rá az államfőt, hogy annak idején az albán hegyekben a későbbi diktátorral közös takaró alatt aludtak. Moisiu nem válaszolt a régi bajtárs özvegyének, írta a BBC.

Albánia a kommunista rezsim tizenhárom évvel ezelőtti bukása óta sok időt töltött az Albániát sztálinista módszerekkel teljes elszigeteltségben és borzalmas szegénységben tartó Hodzsa emlékének eltörlésével. Gigantikus szobrait ledöntötték, a hegyoldalt, amibe nevét bevésték, napalmmal bombázták le.