Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Ellenzéki győzelem Zimbabwéban?

2008.03.31. 14:01
Elképzelhető, hogy a zimbabwei demokratikus ellenzéknek végre sikerült megdöntenie az országot romba döntő, 28 éve elnökösködő Robert Mugabe hatalmát. Saját becsléseik szerint jelöltjük 60, független mérések szerint 57 százualéknyi szavazatot szerezhetett. De még nem mernek ünnepelni, ugyanis a kormányzat elcsalhatja a választást.

Legyőzte Robert Mugabét, az országot a függetlenné vállás óta irányító zimbabwei elnököt az ellenzék jelöltje a szombati elnökválasztáson, jelentette be az ellenzéki szövetség, az MDC. A párt ugyanakkor attól tart, hogy a kormányzat elcsalja a választásokat, erre utal az is, hogy az első részeredmények csak hétfőn érkeztek meg.

Az MDC saját mérései szerint jelöltjük, Morgan Tsvangirai 60. Mugabe csak 30 százalékot szerzett. A Független Eredményközpont nevű civil szervezet mérései szerint Tsvangirai 57, Mugabe 37 százalékot szerezhetett.

A hivatalos eredmények szerint az elnökválasztással egy időben tartott parlamenti választásokon a kormánypárt és az ellenzék is 12 helyet szerzett eddig. Az MDC szerint pártjuk 96-128 helyet szerezhetett a 210 tagú parlamentben.

Az ellenzék szerint ennek ellenére a kormányzat már előkészítette a végeredményt, Mugabe 52 százalékos diadalát tervezik bejelenteni.

Mugabe a legutóbbi elnökválasztást is csalásokkal nyerte csak meg. Idén azonban van remény a megbuktatására, mivel utolsó éveinek populista gazdaságpolitikájával romba döntötte az országot. A valaha Afrika legnagyobb mezőgazdasági termelőjének számító országból elüldözték a fehér farmereket, földjeiket Mugabe párthívei között osztották szét. Azóta a termelés annyira visszaesett, hogy a legalapvetőbb élelmiszerekből is behozatalra szorulnak.

A gazdaság is összeomlott, jelenleg százezer százalékos az infláció, az ország pénzét gyártó német cég számjegyek nélkül küldi a pénzt az országba, a névértéket csak helyben nyomják a bankókra.

A BBC jelentése szerint a fővárosban, Hararéban feszült a helyzet. Egyes hírek szerint a kormányzó Zanu-PF párt biztonsági tisztjei már azon tanakodnak, ki közöle Mugabéval a vereség hírét, de a közvélemény attól tart, hogy az utolsó pillanatban elcsalják a választást.

Sok városban az emberek nem mernek az utcára menni, erőszaktól tartanak. Máshol, mivel nem mindenki engedheti meg magának a rádióvásárlás luxusát, csoportokba gyűlve hallgatják az adást, hátha bemondják az eredményeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!