Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Rémisztgetéssel készülnek a hurrikánszezonra

2006.05.31. 12:57
Kapcsolódók (9)
Maguknak kell felkészülniük a hurrikánokra az érintett amerikai államok lakóinak, mivel a szövetségi kormányzat csak az elesettek megmentését tudja garantálni. A többség annyira érdektelen, hogy az érintett államokban pánikkeltő kampányba kezdtek a hatóságok.

Mivel az amerikai katasztrófavédelmi hatóságok a tavalyi hurrikánszezonban látványos összeomlással bizonyították alkalmatlanságukat a katasztrófahelyzetek elhárítására, a hurrikánok pusztításának leginkább kitett amerikai tagállamok vezetői pánikkeltéssel igyekeznek fokozni a lakosság felkészültségét.

Akciós pánik

Floridában például a 2004-ben tomboló Ivan hurrikán idején felvett segélykérő hívásokból állítottak össze elrettentő reklámszpotot. "Teljesen betemetett minket a tető" - hallatszik egy segélykérő panasza, amire a hatóságok csak annyit tudnak felelni, hogy amíg a vihar el nem vonul, nem tudnak segíteni.

A tavalyi, New Orleans-i tapasztalatok alapján a szövetségi kormány csak az idősek, a gyerekek és a rászorulók megsegítésére tud ígéretet tenni, a többieknek maguknak kéne gondoskodniuk túlélésükről. Ehhez a helyi kormányzatok minden lehetséges segítséget megadnak. A tájékoztató gyűlések mellett áfamentes heteket hirdettek a túlélőcsomagban szükséges árukra, sőt, bevásárlólistákat is készítettek, melyek alapján fokozatosan, több hétre lebontva beszerezhetőek a szükséges eszközök és élelmiszerek.

Érdektelenek

A figyelemfelkeltő kampány eddig nem sok eredményt ért el, írja az AP. Az érintett államokban készített felmérések szerint a megkérdezettek 83 százaléka egyáltalán nem erősítette meg otthonát, 68 százaléknak nincs túlélőkészlete és 60 százalék nem készül családi vészhelyzeti tervvel a katasztrófára.

"Nem pörgetem az agyam ilyen dolgokon. Csak mert ezt mondják [ti. hogy pusztító hurrikánok fenyegetnek] még nem jelenti, hogy így is lesz" - nyilatkozta például a 69 éves Jimmy Austin, az észak-karolinai Nags Head-ből. A szintén veszélyeztetett Texasi Galvestone-ban lakó Keith Patterson szerint sincs semmi haszna az előzetes aggodalomnak. Intézkedni ráér, ha a vihar közel lesz, vélekedett.

Rossz lesz, nagyon rossz

A kormányzati szervek szerint pont ezzel a hozzáállással van baj. "Frusztráló, amikor Mercedesekkel és Lexusokkal állnak sorba a segélyközpontban vízért és jégért, amit egy nappal korábban megvehettek volna a szomszédos vegyesboltban" - jelentette ki például az évi rendes floridai hurrikánkonferencián Jeb Bush floridai kormányzó.

A hatóságok a korai evakuálás, és úgy általában az evakuálás fontosságát is hangsúlyozzák. Igaz, hogy idén már jóelőre kijelölik a szükségszállásokat is, de igyekeznek elég sötét képet festeni róluk, nehogy ez bírja maradásra a fenyegetett lakosságot. "A Vörös Kereszt menedékháza az utolsó hely, ahol időt töltenék. Olyan szorosan fekszenek az emberek, hogy a tarkódon érezni a szomszédod bajszát" - festette gusztustalanra a menedékhelyről kialakult képet Hermino Lorenzo, a miami tűzoltóság parancsnoka.