Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Megbukott Bush főbíró-jelöltje

2005.10.28. 12:06
Harmadik hónapja tartó bukdácsolásának újabb mélypontjához érkezett George W. Bush. Saját pártjának jobbszárnya, leghűségesebb követői fúrták meg főbírójelöltjét. Ráadásul pénteken még két főtanácsadóját is elveszítheti a meggyengült elnök.

Visszamondta jelölését az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságába Harriet Miers. Bush jogtanácsosának bukása újabb kudarc az elmúlt hónapokban hibát hibára halomzó kormányzatnak.

Megosztottság, válság

Miers bukása jól tükrözi a republikánusok válságát. Az ügyvédnőt, aki már a texasi kormányzóság előtti időkben is Bush mellett dolgozott, jelölésekor az elemzők problémamentes választásnak gondolták. Bár Bush tanácsadói másokat javasoltak, Miers a demokraták számára is elfogadhatónak tűnt, jelölésével Bush célja egyértelműen a kérdés gyors letudása volt.

A jogtanácsost azonban váratlanul heves támadás érte a republikánus szélsőjobboldalról. A korábban Bush legmegbízhatóbb támogatójának számító Keresztény Koalícióhoz kötődő lobbicsoportok ugyanis komolyan vették Bush választási ígéretét, miszerint a Legfelsőbb Bíróságot üresedés esetén konzervatív jogfelfogású bírókkal tölti fel.

Ehhez képest Sandra Day O'Connor lemondása és William H. Rehnquist halála után Bush két - a szélsőjobboldal szempontjából mintenképpen - mérsékeltnek számító jelöltet választott. John Roberts Jr. ellen a demokraták ugyan tiltakoztak, végül mégis elfogadták kinevezését. Mi több, az eredetileg O'Connor helyére jelölt Robertset Rehnquist halála után főbírónak nevezték ki.

Vezérét vesztett csorda

Robertset még elfogadta a keresztény jobboldal, hiszen Bush kommunikációjából is arra következtethettek, hogy a következő jelölt a helyi terminológiában alktománypártinak nevezett konzervatív táborból kerül ki. Ráadásul Roberts elfogadásakor Tom DeLay, a republikánusok kampányfinanszírozási botránya miatt időközben lemondásra kényszerült frakcióvezetője még szigorú vasfegyelmet tartott a pártban.

DeLay távozásával azonban már nem lehetett elcsitítani a csalódottságát titkolni nem is akaró jobboldalt. A demokraták, látva a belviszályt, gyorsan Bush bérencének minősítették Mierst, ezzel gyakorlatilag lehetetlenné téve a jelölt elfogadását.

Csak rossz választásai maradtak

Miers kiesése után Bushék ismét gyors jelöltállítást ígértek, de még csak utalni sem voltak hajlandók arra, ki lehet a következő jelölt. A Washington Post értesülései szerint most már valóban konzervatív jelölteken gondolkodnak, akik jelenleg is a Legfelsőbb Bíróság kerületi bíróságian dolgoznak. Miers esetében ugyanis az egyik - valóban jogos - kritika az volt, hogy az eredetileg cégjogászként dolgozó asszonynak bírói és alkotmányjogászi gyakorlata sincs.

Egy konzervatív jelölttel Bush talán helyre tudná állítani pártja egységét, de számolnia kell vele, hogy a demokraták akár obstrukcióval is megakadályozhatják a kinevezést.

Másik lehetőségként a Post értesülései szerint egy republikánus szenátos, a korábban texasi Legfelsőbb Bíróság bírájaként dolgozó John Cornyn neve is felmerült. Cornyn jelölését indokolhatná, hogy a szenátus talán nem szavazná le egyik tagjának kinevezését. A texasi republikánus azonban hallani sem akart a jelölésről, írja a Post.