Ágnes
-5 °C
2 °C

A horvát államfő is tüntetni akart

2008.04.12. 21:29
Becslések szerint több mint 40 ezren tüntettek Zágrábban, magasabb béreket követelve. A HRT televíziós állomás szerint több mint egy évtizede ez volt a legnagyobb, szociális követeléseknek hangot adó tüntetés a horvát fővárosban. Az ország minden részéből érkeztek demonstrálók, akiket az esős, hideg idő sem tartott vissza.

A tüntetésre több szakszervezeti szövetség szólított fel, s érkeztek aktivisták a Balkán más országaiból, illetve Ausztriából, Magyarországról és Lengyelországból is. A szakszervezeti vezetők azt követelték, hogy a fizetéseket igazítsák a létfenntartási költségekhez, amelyek az elmúlt egy évben 7,6 százalékkal emelkedtek.

Horvátország két részre oszlik: a piszkosul gazdagok szűk rétegére és a szegényekre. Ez nem az a Horvátország, amelyről álmodtunk, s amelyért emberek az életüket adták - közölte Kresimir Sever szakszervezeti aktivista, az 1991 és 1995 közötti függetlenségi háborúra utalva.

Egy másik szakszervezeti vezető, Ozren Matijasevic azt bírálta, hogy még mindig nem tárták fel a kommunista állami tulajdon privatizálásakor elkövetett üzelmeket, a bűnözők nem a börtönben ülnek, hanem a társadalom prominens tagjai.

Horvát sajtóbeszámolók szerint Stjepan Mesic államfő csatlakozni akart a tüntetőkhöz, de a szervezők lebeszélték róla. Ivo Sanader kormányfő közvetetten támogatásáról biztosította a követeléseket, de szavai szerint nem kormánya az illetékes.

Az infláció Horvátországban februárban 5,8 százalékra emelkedett, a központi bank a megemelkedett olaj-, élelmiszer- és energiaárak miatt az idei évre átlag hat százalékos inflációval számol, a legmagasabbal tíz év óta. A havi átlagbér összege Horvátországban a hírügynökségi jelentések szerint mintegy 700 eurónak, azaz 175 ezer forintnak felel meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!