Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A horvát államfő is tüntetni akart

2008.04.12. 21:29
Becslések szerint több mint 40 ezren tüntettek Zágrábban, magasabb béreket követelve. A HRT televíziós állomás szerint több mint egy évtizede ez volt a legnagyobb, szociális követeléseknek hangot adó tüntetés a horvát fővárosban. Az ország minden részéből érkeztek demonstrálók, akiket az esős, hideg idő sem tartott vissza.

A tüntetésre több szakszervezeti szövetség szólított fel, s érkeztek aktivisták a Balkán más országaiból, illetve Ausztriából, Magyarországról és Lengyelországból is. A szakszervezeti vezetők azt követelték, hogy a fizetéseket igazítsák a létfenntartási költségekhez, amelyek az elmúlt egy évben 7,6 százalékkal emelkedtek.

Horvátország két részre oszlik: a piszkosul gazdagok szűk rétegére és a szegényekre. Ez nem az a Horvátország, amelyről álmodtunk, s amelyért emberek az életüket adták - közölte Kresimir Sever szakszervezeti aktivista, az 1991 és 1995 közötti függetlenségi háborúra utalva.

Egy másik szakszervezeti vezető, Ozren Matijasevic azt bírálta, hogy még mindig nem tárták fel a kommunista állami tulajdon privatizálásakor elkövetett üzelmeket, a bűnözők nem a börtönben ülnek, hanem a társadalom prominens tagjai.

Horvát sajtóbeszámolók szerint Stjepan Mesic államfő csatlakozni akart a tüntetőkhöz, de a szervezők lebeszélték róla. Ivo Sanader kormányfő közvetetten támogatásáról biztosította a követeléseket, de szavai szerint nem kormánya az illetékes.

Az infláció Horvátországban februárban 5,8 százalékra emelkedett, a központi bank a megemelkedett olaj-, élelmiszer- és energiaárak miatt az idei évre átlag hat százalékos inflációval számol, a legmagasabbal tíz év óta. A havi átlagbér összege Horvátországban a hírügynökségi jelentések szerint mintegy 700 eurónak, azaz 175 ezer forintnak felel meg.