Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Menekül az emberpajzs Irakból?

2003.03.03. 21:33
Csendben hagyják el Irakot a nagy lelkesedéssel az országba érkezett emberpajzs-aktivisták. Csalódottságuk oka, hogy Irak katonai létesítmények védelmét várja el tőlük. Huszein tisztviselői sem elégedettek, a kétszáz aktivistából eddig csak hatvanöten vállalták valós katonai célpontok védelmét.
Túl veszélyessé vált Irak az emberpajzs-projekt aktivistái számára, ezért az eredetileg az országba érkezett 11 brit állampolgárból kilencen vasárnap hazaindultak Nagy Britanniába. A háborúellenes aktivisták reményeit kifejező piros emeletes buszok késő éjszaka hagyták el Huszein diktatúráját - írja a Daily Telegraph.

Ódzkodnak a veszélytől

A kilenc békeaktivista az után döntött a távozás mellett, hogy az iraki hatóságok ultimátumot intéztek hozzájuk: vagy stratégiailag fontos, ezért nagy eséllyel támadás célpontjává váló létesítményeket védenek meg testükkel, vagy el kell hagyniuk az országot. Az ultimátumot az a frusztráció váltotta ki, hogy a közel kétszáz aktivista közül eddig csak hatvanöten vállalták, hogy valóban veszélyes létesítményeket is megvédenének.

Erőmű helyett katonai bázis

A kilenc választható létesítmény listája - a megvédendő objektumok olajfinomítók, erőművek lettek volna - az emberpajzs résztvevőinek azt a félelmét erősítette meg, hogy az irakiak nem polgári célpontok védelmében használnák őket. Az aktivisták egy csoportja február 23-án szembesült azzal, hogy a kijelölt erőmű helyett egy katonai támaszpont és egy stratégiai fontosságú baszrai útkereszteződés védelmét kellene ellátniuk - írja a Daily Telegraph. Irak ugyanis úgy véli, nincs értelme veszélytelen helyszíneket védeni.

Méltányos eljárás

Irak ennek ellenére sem marad brit emberpajzs nélkül. A később csatlakozókkal együtt összesen mintegy húsz brit állampolgár döntött a maradás mellett. "Azért jelentkeztünk pajzsnak, hogy különböző helyszíneket védjünk. Az irakiak most választások elé állítottak bennünket" - nyilatkozta a napilapnak Uzma Bashir főiskolai tanár, aki szerint az eljárás "méltányos".