Marcell
19 °C
32 °C

Bebörtönözhetik az emberpajzs tagját

2003.09.22. 13:30
Amerikai pénzt költött Irakban, tehát megsértette az ország elleni amerikai gazdasági embargót Faith Fippinger - állítja az amerikai pénzügyminisztérium. A 62 éves nyugdíjas emberpajzsként utazott Irakba. Most otthonát és nyugdíját is elveszítheti és 12 év börtönre ítélhetik.
Tizenkét év börtön és akár egymillió dolláros pénzbírság várhat Faith Fippingerre - írja a BBC. A 62 éves floridai nyugdíjas egyetlen bűne, hogy részt vett az iraki emberpajzsban.

"A háború mészárlás, a háború halál. Véleményem szerint ez a háború törvénytelen, igazságtalan és szükségtelen volt" - nyilatkozta a könnyekkel küszködő Fippinger a BBC-nek. Az asszony ezért Irakba utazott, ahol három hónapon keresztül olajipari létesítményeket őrzött.

Hazaérkezése után a pénzügyminisztérium levele várta. "Tájékoztatást kértek iraki utazásom céljáról" - mesélte. A levélben jelezték, hogy 12 év börtön és egymillió dolláros pénzbírság vár rá.

A pénzügyminisztérium szerint Fippinger megsértette az Irak elleni amerikai gazdasági embargót, hiszen az országban pénzt költött. Támogatói szerint azonban csak a szólásszabadságát gyakorolta.

"Tudja, a demokrácia arról szól, hogy a legkülönbözőbb nézeteket is kifejthetjük" - nyilatkozta Fippinger a BBC-nek. "Éppen a Huszein féle rezsimek azok, ahol ezt nem engedik meg" - érvelt meglehetősen különös logikával.

A pénzügyminisztérium azonban hajthatatlan. A BBC megkeresésére adott válaszuk szerint a szólás szabadsága ugyan alapjog, az amerikai törvények megsértésére azonban nem jogosít fel. Mint közleményükben írták, végigviszik a vizsgálatot.

Az Irakba önkéntesként utazó nyugdíjas így minden jövedelmét és otthonát is elveszítheti, ráadásul még börtönbe is kerülhet - írja a BBC.