Aliz
6 °C
14 °C

Bebörtönözhetik az emberpajzs tagját

2003.09.22. 13:30
Amerikai pénzt költött Irakban, tehát megsértette az ország elleni amerikai gazdasági embargót Faith Fippinger - állítja az amerikai pénzügyminisztérium. A 62 éves nyugdíjas emberpajzsként utazott Irakba. Most otthonát és nyugdíját is elveszítheti és 12 év börtönre ítélhetik.
Tizenkét év börtön és akár egymillió dolláros pénzbírság várhat Faith Fippingerre - írja a BBC. A 62 éves floridai nyugdíjas egyetlen bűne, hogy részt vett az iraki emberpajzsban.

"A háború mészárlás, a háború halál. Véleményem szerint ez a háború törvénytelen, igazságtalan és szükségtelen volt" - nyilatkozta a könnyekkel küszködő Fippinger a BBC-nek. Az asszony ezért Irakba utazott, ahol három hónapon keresztül olajipari létesítményeket őrzött.

Hazaérkezése után a pénzügyminisztérium levele várta. "Tájékoztatást kértek iraki utazásom céljáról" - mesélte. A levélben jelezték, hogy 12 év börtön és egymillió dolláros pénzbírság vár rá.

A pénzügyminisztérium szerint Fippinger megsértette az Irak elleni amerikai gazdasági embargót, hiszen az országban pénzt költött. Támogatói szerint azonban csak a szólásszabadságát gyakorolta.

"Tudja, a demokrácia arról szól, hogy a legkülönbözőbb nézeteket is kifejthetjük" - nyilatkozta Fippinger a BBC-nek. "Éppen a Huszein féle rezsimek azok, ahol ezt nem engedik meg" - érvelt meglehetősen különös logikával.

A pénzügyminisztérium azonban hajthatatlan. A BBC megkeresésére adott válaszuk szerint a szólás szabadsága ugyan alapjog, az amerikai törvények megsértésére azonban nem jogosít fel. Mint közleményükben írták, végigviszik a vizsgálatot.

Az Irakba önkéntesként utazó nyugdíjas így minden jövedelmét és otthonát is elveszítheti, ráadásul még börtönbe is kerülhet - írja a BBC.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?