Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Katonai akcióval szabadították ki a békeaktivistákat

2006.03.23. 12:26
Két héttel az egyik túsz kivégzése után a koalíciós csapatok kiszabadítottak három békeaktivistát Irakban. A négy hónapja elrabolt keresztény béketeremtők ügyében brit muzulmánok is közbenjártak.

Négy havi fogság után szabadítottak ki három békeaktivistát a koalíciós haderő alakulatai Irakban. A 74 éves brit Norman Kembert és két kanadai társát, a 41 éves James Loney-t és a 32 éves Harmeet Singh Soodent tavaly november 26-án rabolták el Bagdadban. Negyedik társukat, az 54 éves amerikai Tom Foxot két hete, március 9-én holtan találták Bagdadban.

Ápolásra szorulnak

A brit túsz a túszszabadítók szerint "elfogadható állapotban" van, a kanadaiak kórházi ápolásra szorulnak, jelentette a BBC.

Pat Kember, a brit túsz neje "boldogan fogadta" a túszszabadítás hírét, mondta el a BBC-nek Jack Straw brit külügyminiszter, aki, mint mondta, maga is boldog. Tony Blair szintén örömét fejezte ki a hír hallatán.

Straw nyilatkozatában részvétéről biztosította a terroristák áldozatául esett amerikai túsz hozzátartozóit, írja a BBC.

Muzulmánok a keresztényekért

Kember, Loney, Singh Sooden és Fox a Keresztény Béketeremtő csapat aktivistájaként érkezett Irakba. Elrablóik az addig ismeretlen Kard és Igazság Brigád tagjai voltak. A terroristák a túszok kivégzésével fenyegetőztek, ha az amerikai és iraki hatóságok nem teljesítik követelésüket, azaz nem engedik szabadon az összes iraki foglyot, írja a BBC.

A békeaktivisták érdekében a nagy-britanniai muizulmánok is felléptek. A Brit Muszlim Szövetség Anas Altikritit küldte tárgyalni a terroristákkal. Tikriti szóvivője útján közölte, hogy nagyon megkönnyebült a túszmentés hírére.

A három életben maradt túszt hosszú hetek óta tartó, összehangolt katonai akcióval szabadította ki a brit hadsereggel is együttműködő nemzetközi haderő. Straw külügyminiszter tájékoztatása szerint az akcióban iraki civilek is segítettek, írja a BBC.